ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί δηλώνει για τις καταγγελίες ο πατήρ Αντώνιος – Έλεγχος στα οικονομικά της “Κιβωτού”

Τί δηλώνει για τις καταγγελίες ο πατήρ Αντώνιος – Έλεγχος στα οικονομικά της "Κιβωτού"

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο πατήρ Αντώνιος μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες σε βάρος του σχετικά με την υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου”. «Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;» δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος στο Star.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα αναφέρει: «Για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά». Δηλώσεις πάντως έκαναν και οι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου. «Δεν είναι αλήθεια οι καταγγελίες. Πίσω από αυτές υπάρχουν θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα», σχολιάζουν.

«Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη» Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας Αντώνιος μίλησε πρώτη φορά για τις καταγγελίες εις βάρος του στην ΕΡΤ, πριν από πέντε ημέρες, τονίζοντας τότε: «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος».

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο» τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην “Κιβωτό του Κόσμου” ζουν πολλά παιδιά. «Έχουμε ακούσει ότι παιδιά ήταν σε καταναγκαστική εργασία, για την επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα, σε προγράμματα παιδαγωγικά που έχουμε δημιουργήσει. Οι δομές μας είναι πρότυπες μέσα σε αγροκτήματα, για να παίρνουν τα παιδιά ειδικότητες και τη μαθητεία τους σε εργαστήρια που υπάρχουν. Ακούσαμε ότι τα παιδιά είναι έγκλειστα και δεν έχουν επαφές με τους γύρω τους, ενώ πηγαίνουν στο σχολείο», πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αυτά που σας λέω είναι από δημοσιεύματα που έχουμε διαβάσει, σε αυτά σας απαντούμε και έχουμε πέσει από τα σύννεφα», υπογράμμισε σε ερώτηση για το αν πάει το μυαλό του σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να εργάζονται στις δομές και να είναι αυτοί που καταγγέλλονται. Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης» είπε ο πατέρας Αντώνιος.

«Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» συμπλήρωσε. «Επί 25 χρόνια, ξέρετε, έχουμε τεράστια εμπειρία και γνωρίζουμε. Ξέρω πολύ καλά αυτό που σας λέω. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μιλούν χωρίς να έχουν την εμπειρία που εμείς έχουμε. Έχουμε δώσει την ψυχή μας. Ζούμε μέσα στο έργο. Θέλω να έχω πάντοτε την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη», τόνισε.

Έλεγχος στα οικονομικά της “Κιβωτού”

Οικονομικό έλεγχο στην ‘’Κιβωτό’’ έχει αρχίσει κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ παράλληλα έρευνες διεξάγει και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τις επόμενες ημέρες η νέα διοίκηση της ΜΚΟ, υπό την πρόεδρο Αλεξάνδρα Μαρτίνου, θα καλέσει ορκωτούς λογιστές για το ξεκαθάρισμα όλων των λογαριασμών των δομών αλλά και των οικονομικών στοιχείων της πρώην διοίκησης υπό τον π. Αντώνιο και την σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή.

Στο επίκεντρο των ερευνών αναμένεται τα τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα της δομής, αλλά και οι δωρεές που είχαν εισπραχθεί. Χθες ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη και διέταξε εφ’ όλης της ύλης έρευνα, ενώ συνεχίζεται και η ποινική έρευνα για τις καταγγελίες που άνοιξαν την υπόθεση. Η Αρχή μπορεί να ζητήσει το άνοιγμα όλων λογαριασμών, είτε της δομής είτε φυσικών προσώπων που μετείχαν στη διοίκηση και εφόσον κριθεί απαραίτητο και λογαριασμούς τρίτων προσώπων. Το πόρισμα θα αποσταλεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία.

Mε τις πρώτες αναγνώσεις των επίσημων βιβλίων της “Κιβωτού” ανέκυψαν νέα ερωτήματα καθώς η ΜΚΟ είναι κατακυρωμένη σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που ανήκει εξ ημισίας στην σύζυγο του π. Αντώνιου και στην μητέρα του 86 ετών που διαμένει μόνιμα στη Χίο. Υπό έλεγχο θα τεθούν όλες οι οικονομικές πράξεις που έχουν γίνει από τους ιδρυτές της ΑΜΚΕ, τα μέλη του ΔΣ της “Κιβωτού”, αλλά και τρίτα πρόσωπα που είχαν οικονομικές ή άλλες  σχέσεις με τους ελεγχόμενους.

Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία

Η Εισαγγελία Ανηλίκων που έχει αναλάβει την υπόθεση Δύο πρώην φιλοξενούμενοι της δομής είναι στη διάθεση της Εισαγγελίας και οι καταγγελίες τους αφορούν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα, τα οποία κατονομάζουν για παράνομες συμπεριφορές. Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που διερευνούν τις καταγγελίες εξετάζουν από σήμερα νέους μάρτυρες.

Η αρχή θα γίνει από πρώην εργαζόμενους στην ‘’Κιβωτό’’ ενώ μεταξύ των τροφίμων που δηλώνουν ότι θα καταθέσουν είναι και ένα άτομο που σήμερα ζει στο εξωτερικό, όμως φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιον των εισαγγελέων και θα καταγγείλει ενόρκως όσα ισχυρίζεται ότι έζησε στη δομή που φιλοξενήθηκε. Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται έως τώρα επτά μαρτυρίες. Τρία παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, για ψυχολογική και σωματική βία, για καταναγκαστική εργασία και αποκλεισμό από το σχολείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version