ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς θα μείνουν τα σχολεία ανοιχτά

Με τεστ και στους εμβολιασμένους μαθητές ανοίγουν τα σχολεία, Όλγα Μαύρου

Τα παιδιά γύρισαν σήμερα στο φυσικό τους χώρο, το σχολείο, με 100.000 από αυτά να αντικρίζουν σχολείο για πρώτη φορά. Θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία όμως, και μέχρι πότε; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κλείνει τμήμα αν δεν νοσήσουν 10-15 παιδιά σε αυτό (το 50% της τάξης) αλλά η αντιπολίτευση κρίνει ότι το μέτρο-κλειδί για να συνεχίζεται η λειτουργία, ήταν αυτό που δεν ελήφθη: προσλήψεις και ολιγομελή τμήματα.

Περίπου 1.367.000 παιδιά προσήλθαν σήμερα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια και να αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση, που υπήρξε η βασική μέθοδος διδασκαλίας τα δύο προηγούμενα χρόνια. Όμως, πολλοί γονείς παρότι θα θεωρούνται αδικαιολόγητες οι απουσίες, θα κρατούν τα παιδιά στο σπίτι όταν μαθαίνουν ότι υπάρχει κρούσμα στην τάξη. Το “αποτύπωμα” της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι «το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό και αυτό σημαίνει ότι θα μολυνθούν γύρω στις 30.000 – 50.000 παιδιά. Από αυτά, ένα ποσοστό 1,5% ίσως χρειασθεί νοσηλεία. Ίσως εκδηλώσουν σοβαρή νόσο 300-600 παιδιά». Και υπάρχει παράλληλα το θέμα της μετάδοσης στους συγγενείς των παιδιών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ’ ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο». Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) δύο φορές την εβδομάδα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, με εξαίρεση τα παιδιά που νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο και το αποτέλεσμα πρέπει να δηλώνεται.

Η είσοδος στο σχολείο γίνεται με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος από τεστ που γίνονται πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή. Στα παιδιά έχουν διανεμηθεί μέσω φαρμακείων 6 self test τεστ για τις ανάγκες του Σεπτεμβρίου. Δεν θα φορούν μάσκα μόνον στο μάθημα της γυμναστικής και θα φέρουν είτε υφασμάτινη είτε απλή χειρουργική. Έχουν δοθεί οδηγίες και για την σωστή εφαρμογή της. Οι μαθητές προσέρχονται στα σχολεία όπως και πέρσι με τα ατομικά δοχεία νερού.

Ο εμβολιασμός

Στη συνέντευξη Τύπου που  είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας δήλωσε: «Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προς την κατεύθυνση αυτή, του εμβολιασμού των εφήβων, προφανώς ελήφθη και η απόφαση  τα παιδιά άνω των 12 ετών να πληρώνουν, εκτός σχολείου, για rapid test όταν πρόκειται να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο αλλά και να μην γίνονται δεκτά σε εστιατόρια, δεξιώσεις γάμων, σφαιριστήρια και άλλους χώρους που είναι για αμιγώς εμβολιασμένους, ενώ μέχρι την ηλικία των 11 ετών θα γίνεται δεκτό το αρνητικο self test.

Στη χώρα μας έχει εμβολιασθεί το 20% των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών και το 9,6% στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως στην ΕΕ, είναι κατά μέσο όρο 12,8%. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, που επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο της Αγίας Άννας στο Μαντούδι της Εύβοιας, είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα κυλήσει ομαλά η σχολική χρονιά, ότι ο κορονοϊός θα μείνει έξω από το σχολείο σας, αφού κι εσείς θα τηρείτε τα μέτρα, θα φοράτε τις μάσκες σας, θα πλένετε συχνά τα χέρια σας, θα φροντίζετε, με δυο λόγια, για την υγεία, όχι μόνο τη δική σας, αλλά και των φίλων σας, της οικογένειάς σας, όλης της κοινότητας».

Η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ότι «σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι και τα σχολεία άνοιξαν σχεδόν όπως έκλεισαν τον Ιούνη. Χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία φροντίδα για μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς περισσότερα μέτρα προστασίας, περισσότερους εκπαιδευτικούς ή περισσότερες αίθουσες». Προσθέτει πως «το μόνο που άλλαξε είναι οι κανόνες: Πέρυσι στην αρχή μάς έλεγαν ότι δεν κολλάνε τα παιδιά στα σχολεία. Μετά μας είπαν ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν πρώτα, γιατί τα παιδιά μας είναι πολλαπλασιαστές του ιού. Φέτος μας λένε ότι για να κλείσουν θα πρέπει να νοσήσουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 15 παιδιά σε κάθε τάξη».

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», αναφέρει σε σχετική δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «Δυστυχώς, κανένα μέτρο προφύλαξης δεν πάρθηκε. Ο συνωστισμός στις τάξεις επαναλαμβάνεται. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Και είναι απαράδεκτο να κλείνουν τμήματα μόνο όταν έχουν κολλήσει μαζικά οι μαθητές τον ιό και τον έχουν μεταφέρει στην οικογένεια τους. Καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εμβολιασθούν. Καλώ τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιήσει κινητά συνεργεία στα σχολεία για ενημέρωση και ενίσχυση των εμβολιασμών».

Αγωνία και ερωτηματικά για την πολιτική στα σχολεία εκφράζει και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, που απαιτούν το αυτονόητο. Υπάρχουν ερωτηματικά, η αγωνία μπροστά σε μια πολιτική, που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που δεν στηρίζει την ουσιαστική μόρφωση των νέων. Τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλή, να δίνουν ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια στα παιδιά μας. Η αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται μόνο από δίψα για μάθηση και δημιουργία. Όχι από άγχος. Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να μορφωθούν τα παιδιά, δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση, αλλά κυρίως κρατική ευθύνη», αναφέρει σε δήλωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version