ΘΕΜΑ

Πού ‘σαι Στάλιν να καμαρώσεις την εγγόνα σου!

Πού ‘σαι Στάλιν να καμαρώσεις την εγγόνα σου! Γιώργος Μουσταϊρας

Ήταν το 1932, όταν στο Κρεμλίνο, εορταζόταν η 15η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η Ναντέζντα Αλιλούγεβα, δεύτερη σύζυγος του Ιωσήφ Στάλιν αρνήθηκε να υψώσει το ποτήρι στην πρόποσή του και εγκατέλειψε την αίθουσα της δεξίωσης. Επιστρέφοντας στην κατοικία της έγραψε μια επιστολή που αποκήρυττε τον “πατερούλη”, αποκαλώντας τον τύραννο, δυνάστη του λαού και της οικογένειάς του. Ακολούθως πήρε ένα πιστόλι και αυτοκτόνησε! Άφησε πίσω της δυο παιδιά, τον Βασίλι (1922-1962) και την Σβετλάνα (1926-2011).

Η Σβετλάνα Ιωσήφνοβα Αλιλούγεβα, που κράτησε το επώνυμο της μητέρας της, πέρασε δύσκολα μετά τον θάνατο του πατέρα της. Έτσι, τον Μάρτιο του 1967, αυτομόλησε στην Αμερική, ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Στην ΕΣΣΔ έμειναν τα δύο παιδιά που είχε αποκτήσει από τους εκεί γάμους της. Στις ΗΠΑ παντρεύτηκε έναν αρχιτέκτονα, τον Ουίλιαμ Γουέσλι Πίτερς και γέννησε μια κόρη, την Όλγα Πίτερς. Πέθανε το 2011, σε ηλικία 85 ετών από καρκίνο του παχέως εντέρου, σε ένα γηροκομείο στο Σπρινγκ Γκριν του Ουϊνσκόνσιν.

Η Αμερικανίδα εγγονή του Στάλιν είναι σήμερα 51 ετών. Τα μαθητικά χρόνια της τα πέρασε στη Βρετανία, όπου πήγε στο σχολείο Friends’ School, στο Σάφρον Γουόλντεν του Έσεξ. Έπειτα από μια σύντομη επιστροφή στη Ρωσία, μετακόμισε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου εργάστηκε σε κατάστημα μόδας. Δεν μιλάει ούτε λέξη ρωσικά, σε όλη της τη ζωή μισεί τον παππού της και κάθε τι σοβιετικό. αν και πολλές φορές νοσταλγεί τα φαγητά της ρωσικής κουζίνας.

Η γυναίκα άλλαξε ακόμη και το όνομα και το επίθετό της – τώρα πλέον ονομάζεται Κρις Έβανς. Όπως εύκολα διαπιστώνεται μέσα από τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα, η Κρις Έβανς συχνά μετακινείται από τη μια πόλη στην άλλη και αλλάζει δουλειές. Δοκίμασε τον εαυτό της ως καλλιτέχνης τατουάζ, πουλούσε μπύρα, κούρεψε σκύλους, ασχολήθηκε με το real estate και προσπάθησε να γίνει μέντιουμ. Δεν είχε, όμως, επιτυχία πουθενά.

Τελικά, με την εκκεντρική της εμφάνιση κατάφερε να τραβήξει αμέσως την προσοχή των χρηστών των κοινωνικών δικτύων… Κάτι είναι κι αυτό! «Ουάου», «Δεν μοιάζει με τον παππού», «Δεν έχει Στάλιν επάνω της», «Δεν μιλάει καθόλου ρωσικά», «Δεν μπορώ να το πιστέψω», είναι μερικά από τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες κάτω από τις φωτογραφίες της Κρις Έβανς. Ε, ρε και να την έβλεπε ο παππούς της από καμιά μεριά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version