“Ελευθέρας” Μητσοτάκη στους γιατρούς – Σε θέση μάχης η Ευρώπη για τα νέα κρούσματα

"Ελευθέρας" Μητσοτάκη στους γιατρούς – Σε θέση μάχης η Ευρώπη για τα νέα κρούσματα, slpress

Το ελεύθερο στους γιατρούς να σημάνουν συναγερμό, χωρίς δισταγμό, μόλις το κρίνουν αναγκαίο έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη, με τηλεδιάσκεψη, που έγινε στο Μαξίμου, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει την ελληνική κυβέρνηση, όπως και πολλές ευρωπαϊκές, οι οποίες επαναφέρουν κάποια από τα μέτρα που είχαν αναστείλει.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και διαπιστώθηκε ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι επιδημιολογικοί δείκτες. Τονίστηκε, ωστόσο, και μάλιστα εμφατικά, ότι παραμένει η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού και της χρήσης μάσκας.

Στην σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά μετά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «θέατρο του παραλόγου» σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις που, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη μία μειώνουν τα δρομολόγια και από την άλλη «απειλούν με πρόστιμα τους πολίτες για συνωστισμό».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε πάντως γνωστό ότι αυξάνονται τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το ποσοστό πληρότητας, την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας. Ακόμη πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι και στους χώρους διασκέδασης, η τήρηση των μέτρων στους οποίους απασχόλησε επίσης την κυβερνητική σύσκεψη.

Ο πρώτος λόγος στους γιατρούς 

Απευθυνόμενος στους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός τους ζήτησε «αν κρίνουν  ότι πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, να μη διστάσουν να το κάνουν έγκαιρα» και συμπλήρωσε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αργά την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές που φιλοξενούν το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στις σύντομες ομιλίες του μάλιστα προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους τόνισε την σημασία που δίνει η κυβέρνησή του στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση είναι εμφανές ότι βλέπει με κάποια ανησυχία την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 65 νέα (την Τετάρτη ήταν 57), από τα οποία τα 17 εντοπίστηκαν, μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Εισαγόμενα είναι όμως και άλλα 17 νέα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως. Μάλιστα, τα 16 από αυτά εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο, με σημαία Μάλτας, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, έντεκα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τρία στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Κέρκυρας, από δύο στις περιφερειακές  ενότητες Αχαΐας και Ξάνθης και τέλος από ένα στις περιφερειακές ενότητες  Βοιωτίας, Κοζάνης και Μαγνησίας. Στην Καβάλα, οι τοπικοί φορείς ανησυχούν ιδιαίτερα από την αύξηση των κρουσμάτων και προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lock down.

Ο πόλεμος της μάσκας 

Από την Τετάρτη η κυβέρνηση επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια σειρά κλειστών χώρων, μέτρο που είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με την εγκύκλιο Θεοδωρικάκου, να τηρούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Με την επαναφορά του μέτρου επανήλθαν όμως και οι αντιπαραθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει τον λόγο που το μέτρο αποσύρθηκε για να επανέλθει στη συνέχεια. Το ΚΙΝΑΛ ζητά να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις η χρήση μάσκας και ο Βελόπουλος να χορηγούνται δωρεάν στους ανέργους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ζητάει να φορούν οι πολίτες μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις, και δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει, «γιατί χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές».

Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο ιδιωτικής εταιρίας, το οποίο συνεχάρη για την αρωγή της εταιρίας στην ελληνική παραγωγή μασκών κατά του COVID-19. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω εταιρία προχωράει σε νέα επένδυση στην Κόρινθο και ο σχεδιασμός είναι να παράγει 10 εκατομμύρια μάσκες το μήνα.

Στο πόδι η Ευρώπη

Η κατάσταση στην Ελλάδα πάντως είναι αρκετά καλύτερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στα Βαλκάνια, η Σερβία αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα,  ωστόσο, φαίνεται πως βαίνει σε μια σταθεροποίηση. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 321 νέα κρούσματα και  κατέληξαν επτά ασθενείς, με τους επιδημιολόγους να αποδίδουν τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στην χρήση μάσκας που είναι πλέον υποχρεωτική.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο Κόσσοβο, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νεκρών παρουσίασε δραματική αύξηση. Συνολικά ανακοινώθηκαν 16 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ για την χώρα από την εκδήλωση της  πανδημίας. Στο Κόσοβο, όπου μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με την Covid-19 συνολικά 212 άνθρωποι, επιβλήθηκε την Τετάρτη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε 13 πόλεις. Αιτία ήταν το γεγονός ότι από τα 480 ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν εργαστηριακά, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τα 258 (53,7%) βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Στην Ισπανία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από χίλια κρούσματα, συγκεκριμένα 1.229, αριθμός που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από τις 21 Ιουνίου, όταν έγινε η άρση της καραντίνας σε όλη τη χώρα. Αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στη Γαλλία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη 1.392 νέα, την υψηλότερη ημερήσια αύξηση τον τελευταίο και πλέον μήνα. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκαν 15 νέοι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια, αριθμός υψηλότερος από τη μέση ημερήσια αύξηση των εννέα που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζει βθιά ανησυχία  για την νέα έξαρση του ιού στην Ευρώπη και το Βελγιο καθιερώνει από την 1η Αυγούστου φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) για όποιον εισέρχεται στη χώρα μετά από ταξίδι στο εξωτερικό. Η Ισλανδία, μετά από τρείς μήνες σταδιακής χαλάρωσης αυστηροποιεί τους περιορισμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις και την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Στην χρήση μάσκας καταφεύγουν και οι ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, ειδικά για τους πολυσύχναστους χώρους, παρά την απόφαση της αρμόδιας κυβερνητικής ομάδας που την έκρινε ως μη υποχρεωτικό μέτρο, αφήνοντας όμως στις αρχές των Περιφερειών την ελευθερία να κρίνουν αναλόγως. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι ένα από τα τελευταία κράτη της Ευρώπης που αντιτίθενται ακόμα στη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version