ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Ροκ Χάτσον: Ο γόης με το τραγικό μυστικό

Ροκ Χάτσον: Ο γόης με το τραγικό μυστικό

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO εξερευνά τη ζωή του ηθοποιού Ροκ Χάτσον. Του κινηματογραφικού ειδώλου που λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο από τις γυναίκες, του ειδώλου που πρωταγωνίστησε επί δυο δεκαετίες -60 και 70- στο κινηματογραφικό πανί και αναγκάστηκε να βιώσει τη συγκίνηση του έρωτα στο “σκοτάδι”, μέχρι τον θάνατό του από AIDS το 1985.

Μάλιστα, η απώλεια του, όσο τραγική και αν ήταν, σηματοδότησε την αφύπνιση του Χόλιγουντ και στη συνέχεια της υπόλοιπης αμερικανικής κοινωνίας. Η φίλη και συμπρωταγωνίστρια του Ελίζαμπεθ Τέιλορ στράφηκε στη φιλανθρωπία για να τον τιμήσει, αποφασισμένη να πολεμήσει αυτή την «απαίσια ασθένεια» όπως την χαρακτήριζε. Το δίκτυο HBO δημοσίευσε και το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Rock Hudson: All That Heaven”.

Ο Ρόι Χάρολντ Σέλερ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ροκ Χάτσον, γεννήθηκε το 1925, σε μια αγροτική κωμόπολη του Ιλινόι. Στο κραχ του 1929, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια, με αποτέλεσμα ο τότε πιτσιρικάς να τραυματιστεί από την εγκατάλειψη, η οποία δεν έπαψε να τον στοιχειώνει όλη του τη ζωή. Αν και ακόμα παιδί έπρεπε να αναλάβει την φροντίδα της οικογένειας, κάνοντας δουλειές του ποδαριού.

Ήταν μόλις 21 έτους όταν μετακόμισε στο Χόλιγουντ, ελπίζοντας να γίνει ηθοποιός. Ποτέ δεν ήταν καλός μαθητής, αλλά η εντυπωσιακή ομορφιά, γοητεία του και ικανότητα του να κάνει τους πάντες να γελούν τον ώθησαν να χτυπήσει την πόρτα της Μέκκας του θεάματος. Όταν πρώτο έφτασε στο Λος Άντζελες δεν είχε στην τσέπη του ούτε πέντε δολάρια. Καμία πόρτα δεν άνοιγε, καμία ευκαιρία δεν εμφανιζόταν και ο Χάτσον αναγκάστηκε να εργαστεί ως οδηγος νταλίκας για να τα βγάλει πέρα.

Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνάει έξω από κινηματογραφικά στούντιο και σε μπαρ που συχνάζουν ατζέντηδες. Ενας τέτοιος παρατηρεί την ομορφιά του. Τον αναλαμβάνει, του αλλάζει το όνομα υιοθετώντας το επώνυμο “Ροκ”, δηλαδή Βράχος από τον Βράχο του Γιβραλτάρ και του κλείνει οντισιόν. Λίγους μήνες αργότερα υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο με τη Warner Brothers και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αν και δεν έχει καμία εκπαίδευση στη υποκριτική αποδεικνύεται κάτι πολύ περισσότερο από εν όμορφο πρόσωπο. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο σε ταινίες όπως ο “Γίγας” του 1956, δίπλα στον Τζέιμς Ντιν και την κολλητή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το μυστικό του Ροκ Χάτσον 

Έτσι ο Χάτσον γίνεται αστέρας πρώτου μεγέθους. Όλες οι γυναίκες τον ποθούσαν, όλοι οι άντρες ήθελαν να του μοιάσουν. Παρά τα χρήματα, την επιτυχία και τη δόξα, ο ίδιος υποφέρει. Κρύβει την ομοφυλοφιλία του από το συντηρητικό τότε Χόλιγουντ. Τρέμει μην αποκαλυφθεί το μυστικό του. «Ο Ροκ Χάτσον δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει όπως ήθελε. Ήταν αναγκασμένος να κρύβεται διαρκώς. Πόσο εύχομαι να είχε γεννηθεί τριάντα – σαράντα χρόνια μετά. Θα ήταν τόσο πιο πολύ άνετος και χαρούμενος. Επίσης θα χαιρόταν τόσο πολύ αν ήξερε πόσο άλλαξαν τα πράγματα», σχολιάζει στο ντοκιμαντέρ ενας παράγοντας του Χόλιγουντ.

Τα στούντιο, άλλωστε, ήταν αυτά που έλεγχαν τη δημόσια εικόνα του. Αυτά ήταν που κανόνισαν και τον γάμο του, ώστε να κλείσουν στόματα όταν άρχισαν να ακούγονται διάφοροι ψίθυροι για τη σεξουαλικότητα του. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην ασθένεια του και στην επίδραση που είχε η ανακοίνωση αυτής. Πραγματικά τάραξε το κοινό, αλλά και το ευαισθητοποίησε. Οδήγησε στη συγκέντρωση ενός ιλιγγιώδους ποσού για την αντιμετώπιση της.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, όμως, μοιάζει αποφασισμένος να κοιτάξει και πίσω από το πέπλο που ανέκαθεν έκρυβε την προσωπική ζωή του ηθοποιού. Ο Λι Γκάρλινγκτον ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας του ηθοποιού. Μετά τον θάνατο του φύλαξε τις ελάχιστες φωτογραφίες που είχε βγάλει μαζί του σ’ ένα κουτί – αντίκα από μαόνι. «Δεν τολμούσαμε να τραβήξουμε ιδιωτικές φωτογραφίες μαζί, ήταν πολύ επικίνδυνο, μόνο ο ένας του άλλου» είχε πει.

«Δυστυχώς, το να αποκαλύψει τότε ο Χάτσον τον αυθεντικό του εαυτό στα χρόνια της φήμης του ισοδυναμούσε με επαγγελματική αυτοχειρία και τερματισμό συμβολαίου», λέει στον φακό ο Μαρκ Γκρίφιν, συγγραφέας της βιογραφίας του Ροκ Χάτσον με τον τίτλο “All That Heaven Allows”. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Tribeca και θα παιχτεί από το HBO μετά τις 11 Ιουνίου, αποδεικνύοντας τον πόνο και την αγωνία ενός άνδρα που κλήθηκε να απαρνηθεί όσα αγαπούσε, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version