ΘΕΜΑ

Σε μια εβδομάδα 6 νεκροί από γρίπη και 141 από Covid – Τί αποφασίστηκε για την Κίνα

Σε μια εβδομάδα 6 νεκροί από γρίπη και 141 από Covid – Τί αποφασίστηκε για την Κίνα, Όλγα Μαύρου

H νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τις πορεία όλων των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα – ουσιαστικά για τον κορονοϊό και την γρίπη – δείχνει ότι η γρίπη πλέον έχει εξαπλωθεί σημαντικά στον πληθυσμό και έφθασαν τους 6 οι νεκροί από τον ιό της. Προηγουμένως σημειωνόταν ένας θάνατος τον μήνα, όμως τώρα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι εισαγωγές σε ΜΕΘ λόγω γρίπης είναι συνολικά 27 και εισάγονται κατά μέσο όρο σε Μονάδα οκτώ ασθενείς την εβδομάδα. Τα έξι θύματα της γρίπης ήταν δύο άνδρες και έξι γυναίκες ηλικίας από 41 ετών μέχρι 84, αλλά με μέσο όρο τα 69 έτη – οι περισσότεροι δηλαδή ήταν ηλικιωμένοι. Δυστυχώς, ενώ η γρίπη δεν είχε εξαπλωθεί στους ηλικιωμένους μέχρι τις γιορτές, πλέον έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες.

Όσον αφορά στον κορονοϊό η κατάσταση είναι σταθερά δυσάρεστη, με 20 νεκρούς την ημέρα και με αύξηση των διασωληνωμένων σε 119 από 109. Οι εισαγωγές σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού ήταν περίπου 35 την εβδομάδα και έφθασαν τις 50. Οι εισαγωγές για νοσηλεία ασθενών σε απλές κλίνες κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 22% – έφθασαν τις 220 την ημέρα. Ο ΕΟΔΥ πλέον δεν ανακοινώνει αριθμό κρουσμάτων, ούτε καν εβδομαδιαίο, αλλά όπως συνάγεται από την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί περισσότερο από τα 8.000 κρούσματα την ημέρα που ήταν μέχρι πρότινος.

O EOΔΥ δεν δίνει ούτε αριθμό κρουσμάτων γρίπης και κάποιοι επιστήμονες υπολογίζουν από την εμπειρία τους στα νοσοκομεία. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία αντιμετωπίζουν περίπου 40.000 περιστατικά σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων την ημέρα ή 1.200.000 άτομα το μήνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα κρούσματα θα φθάσουν τα 300.000 την εβδομάδα και επισημαίνει την ανάγκη οι ευπαθείς να εμβολιάζονται, να φορούν μάσκα και να προσέχουν να μη συγχρωτίζονται με ασθενείς. Όπως είπε, καλό θα ήταν να φορούν μάσκα όλοι και όχι μόνον οι ευπαθείς.

Τί αποφασίστηκε για την Κίνα

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον που εξαπλώνονται στις ΗΠΑ ή στην Κίνα, κάποιες από τις οποίες ήδη ανιχνεύονται σε 70 κράτη, προκαλούν πιο βαριά νόσο από τις προγενέστερες Όμικρον. Είναι άγνωστο πάντως αν τα αντισώματα από νόσηση από άλλες “Όμικρον” αρκούν για να μη νοσήσει κάποιος από τις νέες υποπαραλλαγές. Οι ειδικοί συμβουλεύουν η νέα λοίμωξη από κορονοϊό να μην αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις η επαναλοίμωξη είναι πιο βαριά από την πρώτη λοίμωξη και ας προκαλείται από τις “ήπιες” υποπαραλλαγές της  Όμικρον.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις συστάσεις της ΕΕ και θα ζητεί τεστ του τελευταίου 48ώρου από όσους έρχονται από την Κίνα. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να συσταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ όσοι πηγαίνουν στην Κίνα ή έρχονται από αυτήν να φορούν στις πτήσεις μάσκα σχετικά υψηλής προστασίας (FFP2/N95/KN95), να ζητείται αρνητικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών από όσους έρχονται από την Κίνα, να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στους ταξιδιώτες από εκεί και γονιδιωματικός έλεγχος των κρουσμάτων (για να διαπιστώνεται η παραλλαγή που φέρει ο ταξιδιώτης), καθώς και να γίνεται γονιδιωματικός έλεγχος στα λύματα των αεροδρομίων που δέχονται απ’ ευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Ο ΕΟΔΥ προτείνει υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ σε όσους έρχονται από την Κίνα, γονιδιωματικη επιτήρηση μόνον στα λύματα των αεροπλάνων που εκτελούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών και συστήνει παράλληλα τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τόσο σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα, όσο και εν γένει σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού.

Η Κίνα θεωρεί τον όλο θόρυβο πολιτικά υποκινούμενο, τους θανάτους και τα κρούσματα στη χώρα ως φυσικό αποτέλεσμα της απότομης άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων και κρίνει ότι όλα μεγαλοποιούνται στη Δύση εξαιτίας της πίεσης των ΗΠΑ. Σημειώνει δε ότι κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για τους ταξιδιώτες από ΗΠΑ, ενώ έχουν ταχύτατα εξαπλούμενες παραλλαγές και επιμένει ότι δεν έχει εντοπιστεί στην Κίνα καμία νέα και επικίνδυνη παραλλαγή.

Παιδιά και φάρμακα

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές με παιδιατρικά τμήματα η κατάσταση είναι κατά τι καλύτερη απ’ ό,τι προτού κλείσουν τα σχολεία, μια που είχαμε φτάσει στο σημείο να τοποθετούνται ράντζα. Όμως τώρα εκφράζονται ανησυχίες ότι πλέον όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα παρουσιάσουν έξαρση μετά τις συνευρέσεις των εορτών και ότι αυτή θα ενταθεί με το άνοιγμα των σχολείων.

Όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, είναι άγνωστο προς το παρόν πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος (συνταγογράφηση και παραγγελίες από τον ΙΦΕΤ για να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοβιομηχανίες). Πάντως στα νοσοκομεία δεν καταγράφονται προς το παρόν ελλείψεις και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο θέμα αναμένεται τάχιστα βελτίωση. Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης είπε ότι στο Νοσοκομείο Ηρακλείου η μόνη έλλειψη είναι στην ενέσιμη παρακεταμόλη, όμως είπε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version