Τι βλέπει η Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα στο Κουκάκι – Θα “μιλήσουν” οι σφαίρες;

Τι βλέπει η Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα στο Κουκάκι – Θα "μιλήσουν" οι σφαίρες;, slpress

Σε τρεις συλλήψεις και εκτεταμένες έρευνες προχώρησε η Αντιτρομοκρατική, μετά τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν σε γιάφκα στο Κουκάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί εντόπισαν όπλα και υλικά για την κατασκευή βομβών, αλλά και ψηφιακά αποτυπώματα, τα οποία ερευνώνται. Οι δύο από τους συλληφθέντες είναι γνώριμοι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αξιωματικοί της οποίας κάνουν λόγο για πολύ σοβαρή υπόθεση και αναζητούν  διασυνδέσεις με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α.).

H επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με την έφοδο σε αποθήκη στην οδό Αναστασίου Ζήνη 16, στο Κουκάκι, όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα  εκρηκτικών. Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας πρόκειται για μασούρια ζελατοδυναμίτιδας, μικρή ποσότητα του εκρηκτικού C4, πυροκροτητές, χρονοδιακόπτες, αλλά και σφαίρες για καλάσνικοφ.

Ακολούθησαν έρευνες σε άλλα τρία σπίτια, στο Κουκάκι, τα Πετράλωνα, αλλά και τη Νέα Ιωνία και την Κυψέλη,  όπου συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα, δύο άνδρες ηλικίας 38 και 42 ετών και μια γυναίκα 36 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους συλληφθέντες υπήρξε στενός συνεργάτης του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του επιχειρηματία Μυλωνά.

Τι λέει η Αντιτρομοκρατική

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για γνωστό αντιεξουσιαστή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και είχε συλληφθεί το 2015 για την κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας. Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες φέρεται ότι είναι το άτομο που έχει κατηγορηθεί για ληστεία στα Ψαχνά, γνωστός επίσης στις Αρχές ως πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η δε 36χρονη συλληφθείσα είναι η σύντροφός του.

Η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε τους δύο συλληφθέντες τους τελευταίους επτά μήνες και, όπως διαπιστώθηκε, ο 42χρονος από την Θεσσαλονίκη είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στο Κουκάκι με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Είχε εμφανιστεί στην ιδιοκτήτρια ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου και της είχε πει ότι θα το χρησιμοποιούσε ως αποθήκη για τα βιβλία που θα έφερνε στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη.

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β) συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 42 ετών αντίστοιχα και μία γυναίκα 36 ετών), οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Η επιχείρηση ξεκίνησε απογευματινές ώρες της 23-09-2020 και είναι σε εξέλιξη. Πραγματοποιούνται (4) κατ’ οίκον έρευνες, με την ολοκλήρωση των οποίων θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής, η οποία αναζητά στοιχεία διασύνδεσης με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Την οργάνωση που έχει χτυπήσει με βόμβες μεγάλης ισχύος στο Εφετείο Αθηνών και στην οδό  Σανταρόζα, στο κέντρο της Αθήνας. Το τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης ΟΛΑ ήταν τον Δεκέμβριο του 2018 με την βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η προϊστορία της ΟΛΑ

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία εμφανίστηκε το 2013, έχει στο ενεργητικό της συνολικά εννέα χτυπήματα. Αυτά είναι:

  • Στις 14 Ιανουαρίου 2013, η πρώτη επίθεση της οργάνωσης, η οποία χτύπησε με καλάσνικοφ τα γραφεία της ΝΔ, που τότε βρίσκονταν στη Λεωφόρο Συγγρού
  • Στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, επίθεση με δυο Καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο Χαλάνδρι
  • Στις 12 Ιανουαρίου 2014, η οργάνωση εκτόξευσε ανεπιτυχώς ρουκέτα κατά της αντιπροσωπείας της  Mercedes στη Βαρυμπόμπη. Η ρουκέτα δεν εξερράγη
  • Στις 12 Δεκεμβρίου 2014, επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον του κτηρίου της πρεσβείας του Ισραήλ, στο Ψυχικό
  • Στις 24 Νοεμβρίου 2015, τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο του ΣΕΒ. Από την έκρηξη είχαν προκληθεί ζημιές και στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι
  • Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, τοποθέτηση βόμβας σε σακίδιο έξω από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία δεν εξερράγη
  • Στις 19 Απριλίου 2017, τοποθέτηση βόμβας έξω από τα γραφεία της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία προκλήθηκαν ζημιές
  • Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, τοποθέτηση βόμβας μεγάλης ισχύος, αλλά και  πυροβολισμός εναντίον του φρουρού (μία φορά), στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως
  • Στις 17 Δεκεμβρίου 2018, βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Θα “μιλήσουν” οι σφαίρες

Η Αντιτρομοκρατική εκτός από το ηλεκτρονικό υλικό που κατάσχεσε από την γιάφκα και τα σπίτια στα οποία έκανε έρευνες, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκατοντάδες σφαίρες για καλάσνικοφ. Είναι άλλωστε το στοιχείο το οποίο θα τη οδηγήσει ενδεχομένως στην ΟΛΑ, αφού η συγκεκριμένη οργάνωση στις πρώτες επιθέσεις της «γάζωνε» κτίρια με Καλάσνικοφ.

Με αυτήν την μεθοδολογία έγιναν οι επιθέσεις της στα γραφεία της ΝΔ (Ιανουάριος 2013), στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη (Δεκέμβρης 2013) και την πρεσβεία του Ισραήλ (Δεκέμβρη 2014). Από τις επιθέσεις αυτές οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν συλλέξει κάλυκες και βολίδες, που στη συνέχεια εξετάστηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί η ΟΛΑ άλλαξε μεθοδολογία και από τα καλάσνικοφ πέρασε στις βόμβες. Η αλλαγή αυτή έγινε με την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, τον Νοέμβριο του 2015.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι