Στις “φιλικές” για τέτοια αδικήματα φυλακές της Τρίπολης ο Λιγνάδης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Λιγνάδης – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ (upd)

Έφτασε, το απόγευμα της Παρασκευής, στις φυλακές της Τρίπολης το ειδικό βαν του Μεταγωγών, στο οποίο επέβαινε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την χθεσινή μαραθώνια διαδικασία της απολογίας του. Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός παρελήφθη από τη ΓΑΔΑ, όπου κρατούνταν, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή και επιλέχθηκε να μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης, καθώς εκεί (ή στα Γρεβενά) οδηγούνται όσοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και για εγκλήματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Κατά την άφιξή του, του έγινε θερμομέτρηση και rapid test. Ο σκηνοθέτης μεταφέρθηκε ήδη σε κελί καραντίνας, όπου θα παραμείνει για τις επόμενες επτά ημέρες, πριν οδηγηθεί στην κανονική πτέρυγα των φυλακών. Σημειώνεται ότι αυτό το πρώτο επταήμερο θα προαυλίζεται μόνος του.

Ο Κούγιας για την εξέλιξη

Νωρίτερα σήμερα, ο δικηγόρος του ενημέρωσε ότι θα προσφύγει κατά της διατάξεως της ανακρίτριας για την προφυλάκιση του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κούγιας αναφέρεται στην πολύωρη χθεσινή διαδικασία και εκφράζει τον «μεγάλο προβληματισμό του γιατί χρειάστηκε διάσκεψη της κας Ανακριτρίας και του κου Εισαγγελέως, πέντε ώρες, σε μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο στο νομικό μέρος, όπου κρίθηκε η ένσταση ακυρότητος των ανακριτικών πράξεων, όσο και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης, αλλά και στην από κοινού απόφαση της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως έγιναν ουσιαστικά νομικά  λάθη.

Αναφερόμενος δε στην γνωστή από χθες επιχειρηματολογία και στις μαρτυρίες και τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως ο εντολέας του δεν βρισκόταν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες στα σημεία όπου τελέστηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις, σημειώνει ότι «η υπόθεση του κου Λιγνάδη έχει όλες τις προϋποθέσεις, νομικές και ουσιαστικές, για να γίνει δεκτή η προσφυγή του» εις βάρος της διατάξεως της κας Ανακριτού.

Προσθέτει τέλος ότι «ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου».

Πως προφυλακίστηκε ο Λιγνάδης

Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση του σκηνοθέτη-ηθοποιού εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε στις 15.30 το απόγευμα της Πέμπτης, με την απολογία του και ολοκληρώθηκε με την πολύωρη διαβούλευση της εισαγγελικής και ανακριτικής Αρχής.

Της απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη ακολούθησε η εξέταση των  μαρτύρων που έχει προτείνει ο κατηγορούμενος προς υπεράσπιση του, ανάμεσά τους η ηθοποιός και πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action24 Διονύσης Παναγιωτάκης. Οι δύο έχουν προταθεί ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη, ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, εκείνος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη.

Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη ξεκίνησε αργά το απόγευμα, με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο εξέταζε την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε η υπεράσπισή του. Μάλιστα το Συμβούλιο είχε ζητήσει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κατηγορουμένου στην συνεδρίαση. Η ένσταση απορρίφθηκε τελικά και με την απόφαση αυτή το Δικαστικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απολογίας του σκηνοθέτη στην ανακρίτρια.

Τι λένε οι δύο από τους προταθέντες ως μάρτυρες

Οι άλλοι δύο μάρτυρες πάντως, ένας βοηθός σκηνοθέτη και ένας ηθοποιός, οι οποίοι επίσης προτάθηκαν από την υπεράσπιση, αναφέρουν ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεσης». Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, διευκρινίζουν ότι τα ονόματά τους μπήκαν ερήμην τους στη λίστα των μαρτύρων υπεράσπισης.  Παραλλήλως τονίζουν ότι η «δημοσιοποίηση των ονομάτων τους», από τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, «έχει δημιουργήσει πρόβλημα και ταλαιπωρία» τόσο στους ίδιους όσο και στους οικείους τους.

Οι δύο καλλιτέχνες δηλώνουν ότι θα επικοινωνήσουν «άμεσα με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές», να καταθέσουν. Δηλώνουν επίσης «αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε» και παρακαλούν τα ονόματά τους «να μην χρησιμοποιούνται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων».

Κοινοποιούν τέλος, ότι ο δεύτερος από τους δύο βρισκόταν όντως στην Ιθάκη τον  Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελένης Κούρκουλα, «όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν την 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα».

Το υπόμνημα Λιγνάδη

Εντωμεταξύ, δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα το 27 σελίδων απολογητικό υπόμνημα με τις θέσεις του κατηγορουμένου που κατατέθηκε στην ανακρίτρια. Σε αυτό, ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζει ότι είναι αθώος και απορρίπτει τις κατηγορίες για βιασμό. Παραλλήλως, ο κατηγορούμενος επιτίθεται στα θύματα και κάνει λόγο για σκευωρία.

Σημειώνει επίσης ότι σκοπός των καταγγελιών ήταν η ηθική εξόντωσή και ότι είχε αντιπαράθεση με το ΣΕΗ. Υποστηρίζει τέλος ότι η 40χρονη που κατέθεσε εναντίον του, είχε εμμονή μαζί του και ήθελε να τον παντρευτεί! Ο Δημήτρης Λιγνάδης ζητά να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους και να απαλλαγεί με βούλευμα.

«Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία», αναφέρει στην αρχή του γραπτού απολογητικού υπομνήματός του ο κατηγορούμενος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις μηνύσεις και τις μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του ως «απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες» και δηλώνει ότι τις αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, όλη η σε βάρος του υπόθεση είναι κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ, για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων Ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους». Προσθέτει επίσης ότι «εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Ο Λιγνάδης για τις μηνύσεις

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει ακόμα ότι η υπόθεση εναντίον του ξεκίνησε με διαρροές σε «υποκινούμενα sites» ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου θα έρθουν και άλλες για κορυφαίο ηθοποιό. Σημειώνει επίσης ότι, μετα αυτές τις διαρροές, ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου δημοσιεύματα «της γνωστής και συνδεόμενης πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα ότι θα παραιτηθώ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου…».

Πάντα κατα τον κατηγορούμενο, ακολούθησε μια κλιμάκωση με σκοπό «αρχικά, την ηθική εξόντωσή μου διά του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη φυλακή», όπως αναφέρει ότι συνέβη μετά την καταγγελία Μπεκατώρου. Συμπληρώνει, ωστόσο, σύμφωνα με το υπόμνημα, ότι «στην πορεία άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπό μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μία τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης παραθέτει λεπτομερώς στο υπόμνημά του όλα τα στοιχεία που, κατά τον ίδιο, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των δύο ατόμων που τον καταγγέλλουν. Λεπτομερώς αναφέρεται και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα, καθώς και στην γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για αυτήν την μάρτυρα αναφέρει ότι «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπό μου» και χαρακτηρίζει την κατάθεσή της προϊόν μυθοπλασίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι