ΘΕΜΑ

Τα νεότερα από το μέτωπο του Covid – Τί συμβαίνει με τον ιό Δυτικού Νείλου

Αυξάνονται τα περιστατικά Covid 19 και οι λοιμώξεις - Έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Μειωμένα είναι, σύμφωνα με τα καταγραφόμενα στοιχεία, τα κρούσματα Covid στη χώρα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10.000 λιγότερα από όσα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα. δηλαδή 40.100 έναντι 50.579. Αυτό, αν θεωρήσουμε ότι τα καταγραφόμενα κρούσματα είναι ενδεικτικά, σημαίνει ότι από τα 7.100 κρούσματα την ημέρα, “πέσαμε” στα 6.700. Όμως είναι γνωστό στους ειδικούς ότι πλέον πολλοί φορείς δεν δηλώνουν καν το τεστ τους, ενώ οι νέοι που δεν έχουν επαφή με ευάλωτους, δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να κάνουν τεστ, ακόμα κι αν έχουν ορισμένα ήπια συμπτώματα.

Μειωμένες φέρονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς εισάγονται κατά μέσο όρο 160 ασθενείς την ημέρα, ενώ στα τέλη Ιουλίου εισάγονταν 330. Μειωμένες φαίνονται και οι διασωληνώσεις, καθώς χρειάσθηκαν διασωλήνωση την τελευταία εβδομάδα περίπου 25 ασθενείς, έναντι 50 και 60 που χρειάζονταν κατά τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. Τότε οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 50 την ημέρα. Οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα κυμαίνονται μεταξύ 26 και 30 ημερησίως, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

Η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής των θανάτων δεν φαίνεται να ήταν ρεαλιστική και πιθανώς εγκαταλείφθηκε. Ήθελε ουσιαστικά ο κ. Θάνος Πλεύρης να διαχωρίσει όσους πεθαίνουν από κορονοϊό “σίγουρα” από εκείνους που πιθανώς πεθαίνουν από άλλα αίτια και που “είχε τύχει να προσβληθούν από κορονοϊό”. Αυτό, όπως είχαμε γράψει, ήταν πρακτικά αδύνατον να σταθεί επιστημονικά, διότι καμία κλινική δεν μπορεί να αξιολογήσει αν ο κορονοϊός επέσπευσε ή προκάλεσε τον θάνατο ενός ασθενούς που έπασχε ταυτόχρονα από κακοήθεια ή από άλλο σοβαρό νόσημα.

Επομένως, στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση ο ΕΟΔΥ σημειώνει αυτό που κάνουν και οι Βρετανοί, ίσως με την προοπτική κάποια στιγμή να το εφαρμόσει: Αναφέρει ότι το 21% των νεκρών της εβδομάδας, υπέκυψε πολύ μετά την αρχική λοίμωξη. Συγκεκριμένα αναφέρει «την εβδομάδα αναφοράς το 21% των ασθενών απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19».

Αυτό ο ΕΟΔΥ το αναφέρει για πρώτη φορά και μάλλον το κάνει επειδή ορισμένα κράτη δεν καταγράφουν ως θανάτους από κορονοϊό όσους επέρχονται ένα μήνα μετά την αρχική λοίμωξη. Τα περισσότερα κράτη στον κόσμο πάντως, καταγράφουν ως θανάτους από κορονοϊό όσους σημειώνονται σε ασθενείς που είχαν εισαχθεί εξαρχής σε κλίνες Covid. Κανένα κράτος δεν έχει αρχίσει να κάνει διαχωρισμό θανάτων “με κορονοϊό” ή “από κορονοϊό”.

Πώς καταγράφονται οι θάνατοι από Covid

Στην δημόσια σφαίρα χρησιμοποιούνται ακραία επιχειρήματα, όπως ότι “αν ένας φορέας του ιού σκοτωθεί σε τροχαίο ή δολοφονηθεί, καταγράφεται ως θάνατος από κορονοϊό”, όμως αυτό δεν αληθεύει. Οι Γάλλοι κατέγραφαν μέχρι στιγμής ως θανάτους από κορονοϊό όσους υπέκυπταν σε κλίνες Covid και σε γηροκομεία, αλλά ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα περιλαμβάνονται και όσοι ασθενείς αποβιώνουν από κορονοϊό στο σπίτι τους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν καταγράφονται ως θάνατοι από κορονοϊό οι θάνατοι ασθενών που επέλεξαν να μη νοσηλευθούν και απεβίωσαν στο σπίτι τους.

Οι Γερμανοί επίσης μετρούν όλους τους θανάτους μαζί, όπως έως τώρα και η Ελλάδα, χωρίς να διαχωρίζουν “από κορονοϊό” και “με κορονοϊό” ή να βάζουν χρονικό όριο νοσηλείας. Οι Ισπανοί απεναντίας μέχρι πρόσφατα δεν κατέγραφαν ούτε καν τους μαζικούς θανάτους σε γηροκομεία. Οι Ολλανδοί καταγράφουν όσους πεθαίνουν σε κλίνες κορονοϊού σε νοσοκομείο και οι Ιταλοί το ίδιο, χωρίς χρονικό “όριο”.

Τί συμβαίνει με τα εμβόλια

Εν τω μεταξύ πολλοί προβληματίζονται αν θα κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση του “παλιού εμβολίου” ή αν θα περιμένουν σε ένα μήνα το δισθενές εμβόλιο, που καλύπτει το αρχικό στέλεχος και την Όμικρον 1, ή σε περίπου τρεις μήνες το εμβόλιο που θεωρητικά καλύπτει από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα κυριαρχεί η Όμικρον 5.

Οι επαναλοιμώξεις έχουν φθάσει εν τω μεταξύ το 23% από 20% που ήταν στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν έχουμε ενημέρωση όμως για κάτι σημαντικό: Επαναμολύνονται με την Όμικρον όσοι είχαν νοσήσει από τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα ή επαναμολύνονται από την Όμικρον 5 όσοι είχαν προσβληθεί από την Όμικρον1; Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την απόφαση που θα λάβει κάποιος σχετικά με τον εμβολιασμό, με την έννοια ότι αν τα αντισώματα από την Όμικρον 1 δεν καλύπτουν προς τις νεότερες υποπαραλλαγές της, πιθανόν να μην καλύπτει έναντι αυτών ούτε το εμβόλιο της Όμικρον1. Οι ειδικοί δεν έχουν εκφρασθεί πρόσφατα επ’ αυτού.

Προτού πάντως εγκριθεί το δισθενές εμβόλιο, δηλαδή μέχρι και δέκα μέρες πριν, έλεγαν ομόφωνα ότι καλό είναι να εμβολιασθουν άμεσα με το υπάρχον εμβόλιο οι ευάλωτοι και να μην περιμένουν το επικαιροποιημένο. Αν και εν γένει η Όμικρον δεν φαίνεται να “καταλαβαίνει” από αντισώματα, είτε φυσικά από νόσηση είτε τεχνητά από εμβόλιο, εντούτοις γενικά εκτιμάται ότι εμβολιασμός με το “παλιό” εμβόλιο προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο από όλες τις μεταλλάξεις, της Όμικρον περιλαμβανομένης. Θεωρείται δηλαδή ότι αν ο εμβολιασμός είναι “φρέσκος” και έχουν αναπτυχθεί επαρκώς αντισώματα, το άτομο προστατεύεται σημαντικά από βαριά νόσο ακόμα κι αν προσβληθεί από νέα μετάλλαξη.

Ιός Δυτικού Νείλου

Αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού. Καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα άλλα 40 κρούσματα και άλλοι τρεις θάνατοι, οπότε συνολικά τα περιστατικά έγιναν 160 και οι θάνατοι 14. Τα 158 περιστατικά καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, ενώ δύο από αυτά διερευνώνται ως προς τον τόπο μόλυνσης.

Το 2019 είχαμε σε σύνολο 227 κρουσμάτων όλο το έτος και 35 θανάτους. Από τα 227, τα 15 καταγράφηκαν στην Αττική: το ένα στο Παγκράτι, το άλλο στην Πεντέλη και τα άλλα 13 σε Ραφήνα, Παιανία, Λαύριο, Σπάτα-Λούτσα, Σαρωνικό, Παλλήνη και Μαρκόπουλο. Η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική ή με συμπτώματα που μοιάζουν της γρίπης, αλλά δυστυχώς μερικές φορές προσβάλλεται ο εγκέφαλος και ο ασθενής χρειάζεται πλέον ΜΕΘ. Οπότε είναι απαραίτητο να λαμβάνονται κάποια μέτρα προστασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version