Τα πρωτοπαλίκαρα του Brexit – Νάιτζελ Φάρατζ

Τα πρωτοπαλίκαρα του Brexit - Νάιτζελ Φάρατζ,Νεφέλη Λυγερού

Τον Νάιτζελ Φάρατζ δεν πρόκειται να τον δει ποτέ κανείς αξύριστο. Είναι κάτι που σιχαίνεται. Με συνέπεια επιμελείται και την κόμη του, την οποία διατηρεί καλοχτενισμένη με την ίδια πάντα προσεγμένη πλάγια χωρίστρα. Ντύνεται αποκλειστικά με τα χαρακτηριστικά ριγέ κοστούμια της βρετανικής εταιρείας Savile Row και φοράει εδώ και δύο δεκαετίες το ίδιο άρωμα. Παρά το περιποιημένο και ευγενικό παρουσιαστικό του, όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν οξύθυμο άνδρα που βρίζει σαν μαουνιέρης. Η αδυναμία του να ελέγξει το στόμα του δεν ήταν χωρίς κόστος, αφού έχει κληθεί να πληρώσει μέχρι και πρόστιμο.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1964 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας. Ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια, τα οποία γνωστοί του έχουν χαρακτηρίσει ταραγμένα και πάντως όχι ειδυλλιακά. Γεγονός είναι ότι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αλκοολικός που εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Νάιτζελ ήταν ακόμα μωρό.

Η μητέρα του αγωνίστηκε να συντηρήσει την οικογένειά της, αλλά ο γιος της δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια του πατέρα. «Ήταν ένα πολύ διαφορετικό παιδί από τα άλλα. Μονίμως θυμωμένος, χωρίς παιχνίδια και ανεμελιά». Παρά τις δυσκολίες, είχε μεγάλη έφεση στον αθλητισμό και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο ράγκμπι και στο κρίκετ, στην ομάδα του οποίου έπαιζε φανατικά. «Ήταν σκληρός και ανταγωνιστικός. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω!», θυμάται παλιός συμπαίκτης του.

Αν και δεν ήταν κακός μαθητής, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες ακαδημαϊκές φιλοδοξίες. Δεν υπήρχε, άλλωστε, και η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από την οικογένειά του. Αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, λοιπόν, στράφηκε στην εργασία. «Ο Νάιτζελ ήταν αυτό που λέμε street smart. Ήξερε την πιάτσα, μπορούσε να επιβιώσει», λέει φίλος του.

Με αυτά τα εφόδια στρέφεται στα χρηματιστηριακά και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου. Αργότερα εγγράφεται και σ’ ένα πανεπιστήμιο, χωρίς, όμως, ποτέ να πάρει το πτυχίο του. Αυτό  δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι η εποχή που  εντάσσεται στο Συντηρητικό Κόμμα. Αποχώρησε λίγο αργότερα ότι το 1992 ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπογράφει τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πολιτική, όμως, «κυλάει πια στο αίμα του», όπως δηλώνει ο ίδιος και το 1999 εκλέγεται ευρωβουλευτής για πρώτη φορά.

Λάτρης των παμπ

Έχει κάνει δύο γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Για χρόνια, άλλωστε, η σημερινή σύζυγός του Κίρστεν Μερ, ήταν ερωμένη του και εν τέλει ο λόγος που χώρισε. Είναι γερμανικής καταγωγής και από τα λίγα άτομα που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Μοιράζονται όχι μόνο την προσωπική τους ζωή, αλλά και την επαγγελματική, αφού η σύζυγός του εργάζεται ως βοηθός του.

Σε συνέντευξή της έχει εξομολογηθεί ότι ο σύζυγός της δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Πράγματι, είναι γνωστό ότι ο Φάρατζ, αν και όχι αλκοολικός, έχει κληρονομήσει την αγάπη για το αλκόολ από τον πατέρα του και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναγωνιστεί μαζί του στο ποτό. Λατρεύει τις παμπ, το αγαπημένο του ποτό είναι το λευκό κρασί Sauvignon και δεν έχει ακόμα μπορέσει να κόψει το τσιγάρο. Αν και λάτρης της νυχτερινής ζωής, αν και κοιμάται ελάχιστες ώρες την ημέρα, δεν έχει εγκαταλείψει την αγάπη του για τα σπορ. Περπατάει σχεδόν καθημερινά και όποτε έχει ελεύθερο χρόνο επιδίδεται στο αγαπημένο του γκόλφ και στο ψάρεμα.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι έχει συναντήσει και έχει γυρίσει την πλάτη πολλές φορές στο θάνατο. Πράγματι, λίγο μετά την ενηλικίωσή του προσβάλλεται από καρκίνο των όρχεων, τον οποίο και ξεπερνά. Τον Μάιο του 2010 κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι επιβιώνει μετά τη συντριβή του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους που χρησιμοποιεί για να κυματίσει το πανό του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έντρομοι περαστικοί τον ανασύρουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από τα συντρίμμια σ’ ένα λιβάδι στο Νορθαμπτονσάιρ. Ευτυχώς πετούσε σε χαμηλό ύψος και ο πολιτικός όταν συνέρχεται τινάζει τη σκόνη από το κοστούμι του και περπατάει κανονικά.

Το κακό τρίτωσε όταν το περασμένο φθινόπωρο ο Φάρατζ οδηγούσε το αυτοκίνητό του Volvo από τις Βρυξέλλες για να πάει στο σπίτι του στη νότια Βρετανία. Όταν έφτασε στη γαλλική Δουνκέρκη, παρατήρησε ένα πρόβλημα και σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλλική αστυνομία τον πληροφόρησε ότι τα μπουλόνια των τροχών του είχαν ξεβιδωθεί σκόπιμα και ότι κάποιος προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

Το γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει τον έφερε αυτές τις μέρες να είναι ο μεγάλος νικητής, αφού δικαιολογημένα περιμένει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και εκλογικά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα. Το δικαιούται, άλλωστε. Είναι αυτός που καλλιεργεί εδώ και χρόνια το έδαφος και τώρα βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι