ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είναι η “τριδημία” που βρίσκεται προ των πυλών – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Τι είναι η "τριδημία" που βρίσκεται "προ των πυλών" – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Δύσκολος χειμώνας,  με τους ειδικούς να προειδοποιούν ανοιχτά για “τριδημία” , δηλαδή για Covid, γρίπη, και τον ιό RSV του αναπνευστικού, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση.

«Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό και οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρόβλημα. Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και την γρίπη είναι αναγκαίος βάση συστάσεων και χαλάρωσης των μέτρων και ας μην τον αμελούμε» ανέφερε.

Όπως είπε «εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», προσθέτοντας ότι εμβόλιο για τον RSV ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμο. «Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1.000.000 εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο». Επισήμανε δε ότι η υποχώρηση της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό τα δύο προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε πτώση της ανοσίας του πληθυσμού.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης

Η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19, σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα καλύπτουν και στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Ανέφερε, τέλος, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

 

Τι είναι ο  RSV

O αναπνευστικός συγκυτιακός ιός πλήττει σχεδόν όλα τα βρέφη. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας για αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και αποτελεί σημαντικό παθογόνο παράγοντα για όλες τις ηλικίες. Οι λοιμώξεις τείνουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες και σχετίζονται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Είναι επίσης επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Βήχας, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα και πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα. Ο RSV μεταδίδεται από σταγονίδια και θεωρείται άκρως μεταδοτικός, με τον μέσο ασθενή να μεταδίδει τον ιό σε 5 με 25 άλλα άτομα. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 8 ημέρες και οι ασθενείς παραμένουν μεταδίδουν τη νόσο για 3-8 ημέρες, αν και στα βρέφη και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει έως τέσσερις εβδομάδες.

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα την εβδομαδιαία του έκθεση για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία κατά την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου, ενώ πλέον καταγράφονται και πολλές ιώσεις πέραν των “επώνυμων”. Οι μολύνσεις από τον κορονοϊό κατά την προς εξέταση εβδομάδα ήταν 53.436, οι θάνατοι ανήλθαν σε 164, αλλά με τις ενσωματώσεις φθάνουν τους 178, και οι διασωληνωμένοι είναι 85. Παράλληλα οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 1.324 την εβδομάδα από 1.291 κατά τα μέσα Οκτωβρίου. Η πορεία είναι σταθερά ανοδική από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα, σημαίνουν ότι τα ημερήσια κρούσματα από 7.300 στις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν στα 7.633 την ημέρα, ενώ παράλληλα όμως έγιναν και 60.000 λιγότερα τεστ, που σημαίνει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Οι θάνατοι από 13 την ημέρα στις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν στους 25 και οι νοσηλείες από 157 την ημέρα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αυξήθηκαν πλέον στις 189. Όσον αφορά στις διασωληνώσεις αυξήθηκαν και αυτές. Κατά μέσο όρο φαίνεται πως χρειάζονται κάθε εβδομάδα διασωλήνωση περίπου 30 άτομα και την τελευταία εβδομάδα χρειάσθηκαν περίπου 40.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα COVID-19 (5.122 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

»Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών COVID-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 12% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version