ΣΧΟΛΙΟ

Τις πταίει για την διολίσθηση στην βία

Τις πταίει για την διολίσθηση στην βία, Μελέτης Μελετόπουλος

Τις πταίει για την διολίσθηση στην βία; Οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές και οι ξυλοδαρμοί ακόμα και από συμμορίες ανηλίκων, τα συνεχιζόμενα περιστατικά φρικώδη περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (όπως με τα βασανιστήρια που αποκαλύφθηκαν στο Αρσάκειο εις βάρος ενός 15χρονου) δεν είναι μόνον συγκυριακό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου εγκλεισμού της πανδημίας που προηγήθηκε και των επιπτώσεών του στο νευρικό σύστημα. Αποτελούν γενικότερο αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ηθικών αξιών, των παραδοσιακών θεσμών, της οικογένειας, της παιδείας και της αγωγής.

Είναι αποτέλεσμα της ανηθικοποίησης της πολιτικής, του μηδενισμού της διανόησης, της κατάλυσης του κράτους δικαίου, του κυρίαρχου κυνισμού, της έλλειψης συλλογικού οράματος. Τέλος, είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης ως “προτύπων” διαφόρων ελεεινών και λούμπεν προσώπων, κατωτάτης υποστάθμης.

Ευθύνονται ακόμα και η υποβάθμιση της γλώσσας, η γενικευμένη αγραμματοσύνη, η εξαφάνιση της φιλαναγνωσίας, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός και η εγκεφαλική δυσλειτουργία που αυτά συνεπάγονται. Η σύγκλιση των παραπάνω οδηγεί, έχει ήδη οδηγήσει, σε μία δυστοπική κοινωνία, που ζούμε καθημερινά.

Η αποσύνθεση της ζωής μας, η αποδόμηση της κοινωνίας μας, η κατάλυση των κοινών τόπων μας, η εχθροπάθεια, η μισαλλοδοξία, και τελικά η εγκληματικότητα και η κατάσταση “όλοι εναντίον όλων”, προκύπτουν νομοτελειακά, όταν σε μία χώρα δεν υπά(ρχουν ηγέτες, κοινό σύστημα αξιών, ταγοί και πρότυπα. Η αντιστροφή του θανατηφόρου ρου της ιστορίας μας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει μόνον από μία επανάσταση στην Παιδεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι