Αντιδράσεις στην απόφαση για αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου – Εξετάζεται έφεση

Αντιδράσεις στην απόφαση για αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου – Εξετάζεται έφεση

Αντιδρά η αντιπολίτευση στην αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι δικαστικές αρχές και όχι η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Εφετών θα ασκήσει έφεση.

Ο 67χρονος Νίκος Μιχαλολιάκος δεν βρισκόταν στην φυλακή, καθώς αρχικά είχε νοσηλευθεί για κορονοϊό και εν συνεχεία παρέμενε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων υγείας. Σήμερα έγινε γνωστή η υπό όρους απόλυσή του, με απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας.

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου, καθώς συνεκτιμώνται ζητήματα υγείας.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020, αλλά είχε παραμείνει προφυλακισμένος από το 2013 έως το 2015. Το δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι την σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9 μήνες και 8 ημέρες, χρόνος στον οποίο προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν την θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

«Ατιμωρησία στα Τέμπη με όργιο συγκάλυψης. Ατιμωρησία στο Μάτι, με κακουργήματα που βαφτίστηκαν πλημμελήματα. Ατιμωρησία τώρα και στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ένας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω Πανδημίας- φώναζε «οι ναζί στη φυλακή», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο ίδιος συνεχίζει: «Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται.»

Την απόφαση για αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου σχολίασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Το είπα και χθες στον μαρτυρικό τόπο της Καισαριανής, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά στάθηκε απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα από το 2011 μέχρι και σήμερα, με εκστρατεία και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα που καταθέσαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να μην συμμετέχουν τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής στις ευρωπαϊκές εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,

Η Νέα Αριστερά σε δελτίο Τύπου τς αναφέρει: «Τέτοιες αποφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά. Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version