Αποχώρησαν και επισήμως οι Ρώσοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Αρμένιοι και Αζέροι,

Αν και οι Ρώσοι ένστολοι έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποχωρήσει εδώ και καιρό, όπως και τα τεθωρακισμένα τους, σήμερα έγινε και επίσημη η απουσία πλέον της Ρωσίας από το μέτωπο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Η υποστολή της ρωσικής και της τουρκικής σημαίας σήμερα σηματοδότησε και τυπικά την λήξη του “κέντρου παρακαλούθησης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”. Αρχικά συμμετείχαν περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες, ως ειρηνευτική αποστολή, στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβριο του 2020, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Μόσχας που τερμάτισε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, ενώ στη διαμάχη πλέον έπαιζε και φανερά ενεργό ρόλο η Τουρκία.

Παρά τη ρωσική ανάπτυξη, τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε αστραπιαία επίθεση με τουρκικά drone και κατέλαβε ολόκληρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, χωρίς οι ρωσικές δυνάμεις να παρέμβουν. Η κεραυνοβόλα επίθεση έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες σύγκρουσης για τον έλεγχο του θύλακα. Χιλιάδες Αρμένιοι εγκατέλειψαν τον αρμενικό θύλακα, εν συνεχεία και η Αρμενία έκτοτε έχει μπει στην διαδικασία της υπογραφής ειρήνης και της συμφωνίας οριστικών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Καραμπάχ και από άλλες περιοχές, τερματίζοντας μια ανάπτυξη που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει έως το 2025.

Στρατιωτικοί αξιωματικοί από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν παρευρέθηκαν στη σημερινή τελετή στο κέντρο παρακολούθησης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη-φάντασμα Αγκντάμ σε ένα τμήμα του Καραμπάχ που ελέγχεται από το Μπακού από το 2020.

Δεκάδες Ρώσοι και Τούρκοι μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων ντυμένοι με στρατιωτικές στολές καθώς και Αζέροι στρατιώτες κάθισαν σε πτυσσόμενες καρέκλες κάτω από καθαρό ουρανό και παρακολούθησαν μια παράσταση παραδοσιακών αζερικών χορών.

Ο Σεργκέι Ιστράκοφ, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, επαίνεσε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν σε μια ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Εκ μέρους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους στρατιώτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, που εκτέλεσαν επάξια το στρατιωτικό τους καθήκον στο όνομα της ειρήνης και της ηρεμίας σε όλο τον Νότιο Καύκασο», δήλωσε ο Ιστράκοφ.

«Το επιτυχημένο έργο του κέντρου, που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και την προτεραιότητα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κατέστησε εφικτή την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής επιχείρησης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια ήχησε ο εθνικός ύμνος του Αζερμπαϊτζάν προτού γίνει η υποστολή της ρωσικής και της τουρκικής σημαίας υπό τον ήχο των αντίστοιχων εθνικών τους ύμνων.

«Σχεδόν όλο το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα έχει ήδη φύγει από την περιοχή και τα υπόλοιπα μέλη του πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του αζερικού υπουργείου Άμυνας. «Όλα τα ρωσικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 90 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (BTR82A) και 380 άλλων οχημάτων, είχαν ήδη εγκαταλείψει την αζέρικη επικράτεια,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version