Αρχίζει περιοδεία στην Ευρώπη ο Κινέζος πρόεδρος

Αρχίζει περιοδεία στην Ευρώπη ο Κινέζος πρόεδρος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Θα συναντηθεί και με την πρόεδρο της Κομισιόν. Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν οικονομικά και διπλωματικά ζητήματα.

Με τον Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν τις εμπορικές “διαφωνίες” μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Ο Μακρόν και η πρόεδρος της Κομισιόν θα ζητήσουν από την Κίνα επίσης να ασκηθεί επιρροή στη Ρωσία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κινέζος πρόεδρος από πλευράς του θα επιδιώξει να αποδεσμευθεί η Ευρώπη από τις πιέσεις των ΗΠΑ στον οικονομικό αλλά και στον διπλωματικό τομέα.

Μετά τη Γαλλία, ο Σι θα επισκεφθεί τη Σερβία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που διατήρησαν τους φιλικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία.

Όσον αφορά στη Γαλλία, ενδεικτικά, στα οικονομικά θέματα, ένα ζήτημα που θα τεθεί είναι οι “κόντρες” για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στη Γαλλία, και αντιστρόφως, οι εξαγωγές μπράντι από τη Γαλλία στην Κίνα. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη από το 2019.

Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα La Tribune σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν στην στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό ανταγωνισμό από την Κίνα, διότι «κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα αγορά ευκαιριών, την ώρα που αυτή εξάγει μαζικά προς την Ευρώπη».

Ο Μακρόν επικαλείται επίσης ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» και αναφέρει ότι  «πρέπει να είμαστε πολύ πιο ρεαλιστές στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας και να πετύχουμε την ανταποδοτικότητα». Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από την Κίνα να στηρίξει «την ολυμπιακή εκεχειρία» με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι.

Η Γαλλία επιθυμεί τουλάχιστον να διασφαλίσει ότι η Κίνα, βασική σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα στηρίξει ξεκάθαρα τον πόλεμό του εναντίον του Κιέβου. «Καθώς η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας, στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Μακρόν είχε μεταφέρει ξανά αυτό το μήνυμα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα πέρυσι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version