Αβεβαιότητα για την εκεχειρία στη Γάζα – Τι λένε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Μόσχα κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ώρες θα συζητήσουν «με συμμάχους στη Μέση Ανατολή» την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα, πως «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία». Εντούτοις μέχρι χθες το Ισραήλ είχε δεχτεί την πρόταση και εκκρεμούσε η απάντηση της Χαμάς, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι είναι θετική. Σχολιαστές αραβικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι κανείς δεν ξέρει επακριβώς σε ποια πρόταση είπε “ναι” η Χαμάς και αν προτείνει κάποια τροποποίηση.

H Χαμάς είχε εξαρχής ως “κόκκινη γραμμή” τον όρο της μόνιμης ή πάντως παρατεταμένης κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων και της επαναφοράς στη βόρεια Γάζα όλων των εκτοπισμένων που έχουν συσσωρευθεί υπό άθλιες συνθήκες στη νότια πόλη Ράφα. Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει σε ποια σημεία η Χαμάς “νέρωσε” το κρασί της και συμβιβάστηκε, αν όντως αποδέχθηκε πρόταση που είχε ήδη αποδεχθεί το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος που διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία, είπε πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια “πιο ήπια” εκδοχή της αιγυπτιακής πρότασης που περιελάμβανε ευρύτατες ερμηνείες τις οποίες το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

“Αυτό μοιάζει με τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει ο κακός της υπόθεσης, που αρνείται τη συμφωνία”, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η οργάνωση αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός. Η δήλωση δεν ανέφερε λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η ανακοίνωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Χθες πάντως το Ισραήλ απαίτησε 100.000 Παλαιστίνιοι να απομακρυνθούν από την ανατολική Ράφα και να φιλοξενηθούν σε σκηνές στην Χαν Γιουνίς και στην Μαουάσι «διότι επίκειται μια μικρής κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση». Σύμφωνα με το BBC ήδη έχουν σκοτωθεί 19 άτομα στη Ράφα από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα, καθώς σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα. Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, ο Daniel Hagari, δήλωσε ότι «εξετάζονται όλες οι απαντήσεις και οι αντιδράσεις πολύ σοβαρά εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες στις διαπραγματεύσεις για την επάνοδο των ομήρων. Παραλλήλως, εξακολουθούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις στη Γάζα και θα τις συνεχίσουμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version