Μπουρκίνα Φάσο:Τρείς Γάλλοι διπλωμάτες κηρύσσονται ανεπιθύμητoi

Μπουρκίνα Φάσο:Τρείς Γάλλοι διπλωμάτες κηρύσσονται ανεπιθύμητoi
FILE PHOTO: Lieutenant Colonel Paul-Henri Damiba, who led Burkina Faso's military coup in January, arrives to be sworn in for a second time as president to lead a three-year transition after a national conference approved a transitional charter in Ouagadougou, Burkina Faso March 2, 2022. REUTERS/Anne Mimault/File Photo

Τρεις Γάλλοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικοί σύμβουλοι στη γαλλική πρεσβεία της Ουαγκαντούγκου, κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» λόγω «ανατρεπτικής δραστηριότητας» και θα απελαθούν από την Μπουρκίνα Φάσο, σε μια νέα ένδειξη των τεταμένων σχέσεων αυτής της αφρικανικής χώρας με τη Γαλλία.

Οι τρεις διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από την Μπουρκίνα Φάσο «εντός των επόμενων 48 ωρών» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια διακοίνωσή του που εστάλη την Τρίτη στην πρεσβεία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή η οποία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Κριστόφ Λεμουάν, «δεν έχει καμία νόμιμη βάση» καθώς οι κατηγορίες σε βάρος των τριών διπλωματών είναι «αβάσιμες».

Την 1η Δεκεμβρίου 2023 τέσσερις Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι –πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την Μπουρκίνα Φάσο, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή– συνελήφθησαν στην Ουαγκαντούγκου και δύο εβδομάδες αργότερα προφυλακίστηκαν. Σήμερα, βρίσκονται σε κατ’ οίκον επιτήρηση, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο. ‘Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο απέλασε δύο Γάλλους που εργάζονταν για μια τοπική εταιρεία, με την υποψία ότι ήταν κατάσκοποι.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς μετά το πραξικόπημα, τον Σεπτέμβριο του 2022, με το οποίο ανήλθε στην εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, η Ουαγκαντούγκου κατήγγειλε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας του 1961 με τη Γαλλία, αφού προηγουμένως πέτυχε να αποσυρθούν οι γαλλικές δυνάμεις από το έδαφός της. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας είχε ανακληθεί μετά το πραξικόπημα και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί.

Η Μπουρκίνα Φάσο απαγόρευσε επίσης τη μετάδοση και κυκλοφορία πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, όπως της Le Monde και των Radio France Internationale, France 24, Jeune Afrique και LCI. Αναζητώντας εταίρους, προσέγγισε τη Ρωσία η οποία, εκτός της συνεργασίας της στον τομέα της ασφάλειας, υποσχέθηκε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό στην Μπουρκίνα.

Η χούντα προσέγγισε επίσης δύο γειτονικές χώρες, το Μάλι και τον Νίγηρα, που κυβερνώνται και αυτές από στρατιωτικούς μετά τα πραξικοπήματα του 2020 και του 2023 αντίστοιχα. Και οι δύο αποφάσισαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη και ενισχύουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version