EE: Παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας στο 2024

Το Κιέβο επιδιώκει συνάντηση Ζελένσκι - Όρμπαν

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Αυτό ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Χ», λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Coreper : «Έχουμε συμφωνία! Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό, ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί».

Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια θανατηφόρου και μη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα, πυρομαχικά και πύραυλοι. Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον Ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.

Η σημερινή απόφαση για τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέσω του EPF ελήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία όταν ένα κράτος-μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version