Eurovision και Γάζα – Διαδηλώσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Είναι βάσιμες οι κατηγορίες της Νοτίου Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία; Χρήστος Ηλιάδης

Πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ship to Gaza” που σκοπεύει να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας αγκυροβόλησε σήμερα στο λιμάνι του Μάλμε στη Σουηδία, παραμονή της έναρξης του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision, όπου συμμετέχει και το Ισραήλ. Αύριο εν τω μεταξύ αναμένεται να γίνει εκεί μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Η φετινή 68η διοργάνωση της Eurovision, ο τελικός της οποίας διεξάγεται το Σάββατο, γίνεται εν μέσω διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, απέρριψε τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Απόψε, το πλοίο με τελικό προορισμό τον παλαιστινιακό θύλακα, αγκυροβόλησε για ένα 24ωρο στο Μάλμε, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους περίπου 30.000 διαδηλωτές που αναμένεται αύριο Πέμπτη να διαμαρτυρηθούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Το πλοίο είναι φορτωμένο με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο η Ship to Gaza ελπίζει να μπορέσει να παραδώσει στον πληθυσμό της Γάζας.

Υπό ισχυρή παρουσία αστυνομικών, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν το πλοίο, σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι ευπρόσδεκτοι γιατί θα πλεύσουν στη Γάζα και θα σταθούν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει από την κατοχή και τη γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε ο Γιομ Καντούρα, ο οποίος εκπροσωπεί οργάνωση που διοργάνωσε εκστρατεία κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision.

Η Ζανέτ Εσκανίλα, πρόεδρος του σουηδικού παραρτήματος της ΜΚΟ Ship to Gaza, εξέφρασε τη λύπη της στο Γαλλικό Πρακτορείο που «η Σουηδία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ».

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και να δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων», είπε. «Θα πάμε στη Γάζα για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό», συμπλήρωσε.

Εντός της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, κάποιοι σχεδιάζουν να φύγουν για το Σαββατοκύριακο. Αστυνομικοί έχουν φτάσει από όλη τη Σουηδία αλλά και από τη Δανία και τη Νορβηγία για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις της πόλης σε περίπτωση επεισοδίων ή και τυχόν επιθέσεων κατά τις ημέρες διεξαγωγής της Eurovision.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version