Ευρωεκλογές: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η υποψήφια του ΕΛΚ για μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν κατά Πούτιν και νέα εισήγηση για ενεργειακά μέτρα,

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Η φον ντερ Λάιεν υποστηρίχθηκε ευρέως από τα παρόντα μέλη (400 ψήφοι υπέρ, 89 κατά), ανακοίνωσε από το βήμα μια εκπρόσωπος του ΕΛΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Γάζα που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και την άνοδο της Κίνας ως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η 27μελής ΕΕ των 450 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εκλογής του/της προέδρου και της σύνθεσης της Κομισιόν είναι η εξής:

Ο υποψήφιος προτείνεται από τους αρχηγούς των κρατών μελών αφού ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να εκλεγεί πρόεδρος, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο/η υποψήφιος/-α για τη θέση του προέδρου επιλέγει τους πιθανούς αντιπροέδρους και επιτρόπους (27 επίτροποι στο σύνολο) με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών. Ο κατάλογος των υποψηφίων πρέπει να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κάθε υποψήφιος/-α επίτροπος εμφανίζεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τις θέσεις του/της και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο ψηφίζει για την έγκριση ή όχι των υποψηφίων ως συνόλου. Τέλος, οι επίτροποι ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία (δηλαδή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 15/27 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version