Εξαδάκτυλος: Το εμβόλιο για Covid μπορεί να αλλάζει όπως της γρίπης

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε με σιγουριά πώς θα αντιδράσει ο εμβολιασμένος οργανισμός στις μεταλλάξεις, αλλά το δύσκολο ήταν να βρεθεί το αρχικό εμβόλιο. Άπαξ και βρέθηκε, η τροποποίησή του είναι απλή, όπως είπε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, εκτιμά ότι από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, τότε η διαδικασία τροποποίησής του σε περίπτωση που δεν μπορεί το ήδη υπάρχον να καλύψει κάποια μελλοντική μετάλλαξη, θα είναι ιδιαίτερα εύκολη.

«Είναι εύκολη η μετατροπή του εμβολίου αν χρειαστεί. Είναι όπως το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται και το εμβόλιο αλλάζει κάθε χρόνο. Πρέπει να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε μία μετάλλαξη για να καταλήξουμε πρώτον εάν ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε αυτήν και δεύτερον αν είναι αναγκαία η διαδικασία τροποποίησής του. Η λογική πάντως υπαγορεύει ότι αν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, ακόμα κι αν μολυνθούν θα νοσήσουν πολύ ελαφρύτερα», είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version