Φινλανδός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων για ΝΑΤΟ: Με υβριδικές επιθέσεις θα συνεχίσει η Ρωσία

Φινλανδός αρχηγός ενόπλων δυνάμεων για ΝΑΤΟ: Με υβριδικές επιθέσεις θα συνεχίσει η Ρωσία

Ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αποκλείεται να “δοκιμάσει” την ενότητα του ΝΑΤΟ με μια επίθεση σε χώρα μέλος του στο μέλλον, αλλά προς το παρόν εκτιμά ότι είναι πολύ απασχολημένη με το θέμα της Ουκρανίας και θα περιορισθεί σε παρενοχλήσεις.

Ως παρενοχλήσεις αναφέρθηκε σε παρεμβολές σε συστήματα GPS, κάτι που δεν έχει σχολιάσει η Ρωσία και το υποστηρίζουν κυρίως οι Εσθονοί και εν μέρει οι Γερμανοί, ότι δηλαδή η Ρωσία (και συγκεκριμένα ο θύλακας του Καλίνινγκραντ) προκαλεί παρεμβολές και δυσκολεύει έμμεσα την αεροπλοΐα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Επίσης ο ίδιος εκτιμά ότι η Ρωσία θα παρεμβαίνει σε εκλογές σε διάφορες χώρες και θα προσπαθεί να ασκήσει επιρροή, ενώ σε χώρες όπως η Φινλανδία θα συνεχίσει να ενοχλεί στέλνοντας μετανάστες από τρίτες χώρες.

«Φυσικά πάντα είναι πιθανό να δοκιμάσει την ισχύ του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, αλλά όσο αναλαμβάνουμε την σωστή δράση και παραμένουμε ενωμένοι, θεωρώ ότι η ρωσική επίθεση θα είναι απίθανη» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο στρατηγός Γιάνε Γιάακολα. «Αυτή τη στιγμή εξάλλου η Μόσχα είναι πολύ απασχολημένη με την προετοιμασία της νέας της εαρινής επίθεσης στην Ουκρανία για να εξετάσει επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ. Το θέμα για τους Ρώσους είναι να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη, ώστε να αποδυναμωθεί η ενότητά μας», δήλωσε ο Γιάκολα, που ανέλαβε την αρχηγία την 1η Απριλίου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε ανοησία τα περί επίθεσης στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα είναι αναπότρεπτη εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία που είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023, ανανεώνοντας τον στόλο της πολεμικής της αεροπορίας, υπογράφοντας διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και διπλασιάζοντας την δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών έως το 2027.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version