Γενοκτονία των Αρμενίων: Μπλόκο στην αναγνώριση από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ

default image

Το καλύτερο δώρο έκανε στον Ερντογάν ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ, μπλοκάροντας την επικύρωση της απόφασης που έλαβε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πριν από λίγο καιρό με συντριπτική πλειοψηφία -405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά- μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτήριζε «γενοκτονία» τη μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Όταν ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ υπέβαλε αίτημα για την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, ώστε να «υπάρξει ουσιαστική αναγνώριση» της Γενοκτονίας, ο Γκράχαμ έθεσε βέτο στο αίτημά του με το δικαιολογητικό ότι οι γερουσιαστές δεν έχουν το δικαίωμα να «ξαναγράφουν την ιστορία».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφραστεί με παρόμοια λόγια για το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι «η ιστορία πρέπει να γράφεται από τους ιστορικούς και όχι από τους πολιτικούς».

Οι κανονισμοί τη Γερουσίας ορίζουν πως οποιοδήποτε από τα μέλη της έχει δικαίωμα να φέρει προς επικύρωση κάποια απόφαση ή νομοσχέδιο. Αντίστοιχα, όμως, όλοι έχουν το δικαίωμα να το μπλοκάρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκράχαμ είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχαν Τραμπ – Ερντογάν με ορισμένους γερουσιαστές.

Η κίνηση του Γκράχαμ προκάλεσε αντιδράσεις. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνει μία ειλικρινή καταμέτρηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στη γενοκτονία των Αρμενίων».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι