ΗΠΑ: Θύελλα για την επέμβαση της αστυνομίας στο Columbia κατά των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών

ΗΠΑ: Θύελλα για την επέμβαση της αστυνομίας στο Columbia κατά των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών
epa11310254 A 'Free Palestine' sign hangs from a window following pro-Palestine students' takeover of Hamilton Hall, on Columbia University's campus in New York, New York, USA, 30 April 2024. Columbia University shut down its campus on 30 April in response. Students have been protesting the university's investments in Israel and showing their support for Palestine for over two weeks, also inspiring other students nationwide to do the same. EPA/SARAH YENESEL

Ένταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Μαίνεται η κρίση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τόσο από τις καταλήψεις διαδηλωτών που στηρίζουν τους Παλαιστινίους, αλλά και από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας για την εκκένωσή τους.

Μόνο στην Νέα Υόρκη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει στις 300 τις τελευταίες ώρες και σε αυτές πρέπει να προστεθούν δεκάδες άλλες σε όλη τη χώρα. Στην όλη αναστάτωση πρέπει να προστεθούν οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις, αλλά και ο πολιτικός σάλος για τη διαχείριση της κατάστασης.

Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απάντηση είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν δηλαδή η επέμβαση της Αστυνομίας, έπειτα από το πράσινο φως των εκάστοτε αρχών των ιδρυμάτων αρκεί για να μπει τέλος στο κίνημα, ή αν θα γίνουν η αρχή για μια ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Η νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ήταν μία από τις πλέον έντονες τις τελευταίες δεκαετίες για το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έπειτα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο κάμπους και άδειασαν το Χάμιλτον Χολ από τους καταληψίες φοιτητές. Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator, η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968, όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version