Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν – Από τη Ράφα ξεκίνησαν οι δολοφόνοι

Ένοπλοι έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
EPA/ABIR SULTAN

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός «είναι έτοιμος να εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων. Μιλώντας σε στρατιώτες, σύμφωνα με την Jerusalem Post είπε «ας μην ξεχνάμε ότι από τη Ράφα αναδύθηκαν οι δολοφόνοι των παιδιών μας».

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνει την απαισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις, καθώς αυτές ναι μεν συνεχίζονται, αλλά  όπως δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Ισραήλ «η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Όσον αφορά στον υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκολάντ, ειδικότερα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, είπε: «Έδωσα χθες εντολή στο στρατό μας να μπει στη Ράφα και να καταλάβει το πέρασμα. Οι επιχειρήσεις μας εκεί θα συνεχιστούν μέχρις ότου ηττηθεί η Χαμάς στη Ράφα και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρις ότου επιστρέψει και ο πρώτος όμηρος» (σ.σ. πιθανόν εννοούσε τον πρώτο όμηρο που πήραν οι Παλαιστίνιοι στις 7 Οκτωβρίου ή τον πρώτο όμηρο από τις νέες διαπραγματεύσεις, είναι ασαφές τι εννοούσε).

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να απελευθερώσουν τους ομήρους, αλλά αν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, θα εντείνουμε τις επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα, στο νότο, στο κέντρο και στο βορρά. Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνον από βία, οι δολοφόνοι αναδύθηκαν από την περιοχή της Ράφα και έσπειραν τον τρόμο σε ισραηλινές κοινότητες. Στόχος μας είναι εκείνοι που δολοφόνησαν τα παιδιά μας», είπε.

Ήδη από προχθές γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη σκοτωθεί 19 Παλαιστίνοι και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ και Jerusalem Post

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version