ΚΚΕ: Αντίο στην Πόπη Κάππου

ΚΚΕ: Αντίο στην Πόπη Κάππου

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Πόπη Κάππου, σύζυγο του Κώστα Κάππου, ο οποίος υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ», αναφέρει δελτίο Τύπου του κόμματος.

Η Πόπη Κάππου γεννήθηκε το 1935 στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας από προοδευτική οικογένεια, γνωρίστηκε με τον Κώστα Κάππο στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν εκείνος ήταν φοιτητής της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και πέρασε μαζί του όλα τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

«Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ για πολλά χρόνια, υπήρξε δυναμική προσωπικότητα, αλύγιστη στις δυσκολίες που η ίδια και η οικογένειά της αντιμετώπισαν λόγω της ιδεολογίας τους. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στα παιδιά της Θανάση και Φωτεινή και σε όλους τους οικείους της» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Κάππος, που πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 2005, διαφώνησε με το ΚΚΕ και ήταν ο μοναδικός βουλευτής που δεν εφάρμοσε απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ: Καταψήφισε στη Βουλή την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ο Κώστας Κάππος μαζί με άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συμβάλλει στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Από το ΝΑΡ αποχώρησε το ’91, λίγο μετά τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ συνέχιζε να συμμετέχει στους λαϊκούς αγώνες. Σπουδαίο είναι το θεωρητικό έργο του Κώστα Κάππου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σειρά άρθρων, συνεντεύξεων, μελετών και βιβλίων.

H φωτογραφία είναι από εκδήλωση στην πρεσβεία της Κούβας, όπου επεδόθη στην χήρα του Κώστα Κάππου τιμητική πλακέτα. Ως το θάνατο του, ο Κώστας Κάππος έστελνε μέρος της βουλευτικής σύνταξης του στην Κουβανική Κυβέρνηση ως «βοήθεια στην Κουβανική Επανάσταση υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο».

Μετά το θάνατο του η χήρα του Πόπη Κάππου συνέχισε το ίδιο μέχρι την έναρξη στην Ελλάδα της κρίσης του 2009, οπότε και δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει να στερείται τη σύνταξη του Κάππου. Η κουβανική πρεσβεία την τίμησε με την πλακέτα επισκεπτόμενή την στο σπίτι της, το 2019.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version