Κομισιόν προς Τουρκία: Η συμφωνία με την Ελλάδα ισχύει

Κομισιόν προς Τουρκία: Η συμφωνία με την Ελλάδα ισχύει

Νέο χαστούκι στην Άγκυρα, αυτή την φορά από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή  με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές. Υπογράμμισε επίσης ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι “στοιχείο αναφοράς” για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον “οδικό χάρτη” για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

Τέλος στην ερώτηση αν η Κομισιόν ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είπε ότι η συνολική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Ανέφερε, πάντως ότι το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών έγιναν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version