Κομισιόν: “Ξεπαγώστε τα της πρώτης κατοικίας”

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Την μερική άρση του παγώματος των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την 9η κατά σειρά “έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας”.

Ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να μην παρατείνει το γενικό πάγωμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πέραν της 15ης Μαρτίου και να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού προς στο τέλος του 2020, οι ελληνικές αρχές ανέστειλαν όλα τα μέτρα επιβολής σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των προπαρασκευαστικών της βημάτων. Ένα τέτοιο γενικευμένο πάγωμα όλων των εισπρακτικών μέτρων, εάν παραταθεί, θα εμποδίσει τον γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές αρχές καλούνται κατά συνέπεια να υιοθετήσουν προσωρινές και πιο στοχοθετημένες λύσεις εγκαίρως, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά», αναφέρει η έκθεση.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι αντικείμενο αδιάκοπης διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να τους αναβάλλει τουλάχιστον μέχρις ότου ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια και να τους συνδέσει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Αλλά και για τον πτωχευτικό κώδικα γκρινιάζει η Κομισιόν, κρίνοντας ότι έχει καθυστερήσει η έναρξη ισχύος του νέου πλαισίου. Είναι όμως ικανοποιημένη από τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται έως τον Μάρτιο να διευρύνουν σε μεγάλο βαθμό τη βάση φόρου ακινήτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version