Μάλτα: Πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος στο “σκαμνί” για ατασθαλίες

Μάλτα: Πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος στο “σκαμνί” για ατασθαλίες

Ένας πρώην πρωθυπουργός, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας είναι μεταξύ των παραπεμπομένων για σκάνδαλο σχετικό με την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων της χώρας -σκάνδαλο που συγκλονίζει το κυβερνών κόμμα, ενώ απομένει μόλις ένας μήνας για τις ευρωεκλογές. Φέρονται να “χάρισαν” νοσοκομεία σε πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία, η οποία τα μεταπώλησε χωρίς να βάλει σε αυτά ουτε ένα κεραμίδι, ενώ είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις βελτίωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της χώρας από το 2013 μέχρι το 2020, και ένας από τους πρώην υπουργούς του, ο Κόνραντ Μίτσι, κατηγορούνται για διαφθορά κατά την άσκηση του δημόσιου καθήκοντός τους και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός θα δικαστεί από ποινικό δικαστήριο σε αυτό το μικρό νησί της Μεσογείου, το οποίο είναι μέλος της ΕΕ.

Ο πρώην προσωπάρχης του Μουσκάτ, ο Κιθ Σκέμπρι, κατηγορείται και αυτός για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Παράλληλα, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Φερν, και νυν υποψήφιος για μια θέση Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Σικλούνα, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από το 2021, κατηγορούνται για απάτη και κατάχρηση.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2015, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μουσκάτ να ιδιωτικοποιήσει τρία δημόσια νοσοκομεία, πουλώντας τα στην εταιρεία Vitals Global Healthcare. Η εταιρεία αυτή, που δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα της υγείας, τα πούλησε έπειτα από 21 μήνες σε μια άλλη, την Steward Health Care, χωρίς να έχει κάνει καμία από τις επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί ότι δεσμευόταν να κάνει.

Κατόπιν προσφυγής του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος, η δικαιοσύνη ακύρωσε πέρσι τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές. Το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση κάνοντας λόγο για «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ των προαναφερόμενων εταιρειών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.

Ο Μουσκάτ επιμένει ότι είναι αθώος όσον αφορά στο τρέχον σκάνδαλο. «Αν δεν ήταν τόσο σοβαρές, οι κατηγορίες θα έμοιαζαν γελοίες», έγραψε χθες, Τρίτη, στη σελίδα του στο Facebook. «Χωρίς καν να με καλέσουν για κατάθεση, οι αρχές αποφάσισαν να αμαυρώσουν το όνομά μου, κατηγορώντας με για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, ότι συγκρότησα εγκληματική οργάνωση και έφτασαν στο σημείο να πουν ότι έλαβα 30 εκατομμύρια ευρώ», έγραψε.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, που διαδέχτηκε τον Μουσκάτ ως επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε τη Δευτέρα ορισμένους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν σε ένα «κατεστημένο» που επιδιώκει να βλάψει το κόμμα και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις απέρριψαν αυτές τις κατηγορίες.

Ο Μουσκάτ παραιτήθηκε το 2019 όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να προστατεύσει τους συμμάχους του για να μην μπουν στο στόχαστρο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία. Η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν εξερράγη το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό της. Στο μπλογκ που διατηρούσε, είχε κατηγορήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο περιβάλλον του Μουσκάτ, για διαφθορά.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version