Μεσολόγγι: Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Μεσολόγγι: Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Μεσολογγίου για την 198η επέτειο από την ηρωική έξοδο της φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Παρέστησαν η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημήτριου Χούπη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέσθηκε δοξολογία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Ελασσόνας Χαρίτωνος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού. Ακολούθησε πομπή από τον ιερό ναό προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο.

Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821. Η σημασία της θέσης έγινε γρήγορα αντιληπτή από την τοπική ηγεσία της επανάστασης. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια έγινε έδρα της διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας, που έφερε την ονομασία Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας. Το 1822 η πόλη πολιορκήθηκε για πρώτη φορά και το 1823, επίσης, αλλά οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να την αλώσουν. Το 1825 όμως ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στη Λάρισα και στρατοπέδευσε στην περιοχή. Όλες οι επιθέσεις που επιχείρησε ο Κιουταχής εναντίον της πόλης απέτυχαν.

Στις αρχές του Οκτωβρίου όμως συγκεντρώθηκε μεγάλος στόλος και στρατός στην Αίγυπτο, και κατέπλευσε εν συνεχεία στην Ελλάδα. Ο Ιμπραήμ σκόπευε τόσο στην καθυπόταξη ολόκληρης της Πελοποννήσου όσο και στην άλωση του Μεσολογγίου. Μέχρι το Φλεβάρη του 1826 το Μεσολόγγι ανεφοδιαζόταν, αλλά μετά τα πράγματα άλλαξαν.

Η κατάσταση στην πόλη έγινε δραματική και η πείνα άρχισε να θερίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συμβούλιο των οπλαρχηγών και προκρίτων της πόλης πήρε την απόφαση για την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι. Η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τους αριθμούς, αλλά θεωρείται ότι σφαγιάσθηκαν 4.000, ότι αιχμαλωτίσθηκαν περίπου άλλοι τόσο και ότι 2.000 κατάφεραν να ξεφύγουν.

Η πτώση του Μεσολογγίου είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της τρίτης Εθνοσυνέλευσης και την παραίτηση της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων, αναθερμαίνοντας ένα σχετικά φιλελληνικό κίνημα και παγώνοντας τις φιλο-οθωμανικές τάσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version