VIDEO

Μητσοτάκης για επίσκεψη Ράμα: Θέλει να μιλήσει σε ομοεθνείς του, δεν απαγορεύουμε τις συναθροίσεις

Μητσοτάκης για επίσκεψη Ράμα: Θέλει να μιλήσει σε ομοεθνείς του, δεν απαγορεύουμε τις συναθροίσεις

Στην έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Ελλάδα, τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και για την φημολογούμενη ψυχρότητα στις σχέσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Λέξη» στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Ο κ.Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις συναντήσεις και επαφές που έχει ενόψει της λήξης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει κάνει καμία συνάντηση και επαφή και άφησε ανοιχτό το να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η κυρία Σακελλαροπούλου. Είπε τα εξής:

«Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα». Θεωρείται πάντως ότι η φράση «ασκεί καλά τα καθήκοντά της» είναι κάτι σαν βαθμολογία “καλώς” και όχι “λίαν καλώς”.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα είπε: «Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, είμαστε μια δημοκρατία, δεν απαγορεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, οπότε δεν αποδίδω και τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη συγκέντρωση», είπε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαγορεύσει το δικαίωμα της επίσκεψης ούτε της συνάθροισης. «Ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Όσο για τη συγκέντρωση, σίγουρα δεν είναι και κάτι το οποίο έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το διευκολύνουμε. Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε»

Προσέθεσε ότι υπάρχει και το “θέμα Μπελέρη”. Είπε επ΄αυτού τα εξής: «Πράγματι η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το ζήτημα δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την ελληνική εθνική μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να θέτει τα ζητήματα αυτά».

«Και θέλω να σας θυμίσω ότι στο ψηφοδέλτιό μας δεν έχουμε έναν, έχουμε δύο εκπροσώπους από την ελληνική μειονότητα και ειδικά με σημείο αναφοράς τη Χειμάρρα. Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί. «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι. Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου, είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας είναι περιττή και λανθασμένη.

«Δεν λείπουν τα τζαμιά στην Πόλη. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά. Η Πόλη ήταν πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια. Εμείς προστατεύουμε τα μνημεία, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Πάτριοτ στην Ουκρανία- «μας είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο, δέχθηκε απρόκλητη εισβολή. «Στηρίζουμε την Ουκρανία και διαθέτουμε πλεονασματικό αμυντικό υλικό. Ούτε Πάτριοτ, ούτε S- 300».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version