Να ενταχθούν τα γαλλικά πυρηνικά στην άμυνα κατά της Ρωσίας ζητά ο Μακρόν

Να ενταχθούν τα γαλλικά πυρηνικά στην άμυνα κατά της Ρωσίας ζητά ο Μακρόν
EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Θύελλα αντιδράσεων από δήλωση του Γάλλου προέδρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά μέσα του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Ebra και δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι είναι της χρήσης γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών της Ρωσίας.

Ο Μακρόν ανέφερε πως είναι «υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, την εξαπόλυση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή που έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους».

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε. Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το Politico, ο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιεί μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ. Είχε υπαινιχθεί τη χρήση των πυρηνικών το 2020 (και ξανά το 2022), όταν κάλεσε σε «στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης.

Ήταν μια προσπάθεια να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά το Βερολίνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί την προσφορά του Γάλλου προέδρου.

Παρά ταύτα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του βαυαρικού CSU, δήλωσε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Μακρόν, ενόψει της οικοδόμησης «της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης. “Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας”, δήλωσε ο Φρανσούα-Ξαβιέρ Μπελαμί, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αλλά και η «Ανυπότακτη Γαλλίας» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι τα σχόλια ήταν «σοβαρό λάθος» που επέφερε «νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».

Πηγή: protothema.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version