Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι “έδωσαν τη Ράφα” στο Ισραήλ σε αντάλλαγμα “για να κάτσει ήσυχο έναντι του Ιράν”

«Άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα ζητούν οι ΗΠΑ με σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί», υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι προκειμένου το Ισραήλ να μην ανοίξει νέα πληγή στην περιοχή με επιθέσεις στο Ιράν, οι Αμερικανοί έδωσαν το “ΟΚ” για να εισβάλει και στη Ράφα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ράφα έχει καταφύγει σχεδόν το 70% των κατοίκων της Γάζας, καθώς είναι η μόνη περιοχή που θεωρείται σχετικά ασφαλής από βομβαρδισμούς. Η πόλη είναι ήδη στην ουσία προσφυγικός καταυλισμός.

Οι Ισραηλινοί προ εβδομάδων υποστήριξαν ότι έχουν αρκετές σκηνές για να μεταφερθούν όλοι οι άμαχοι της Ράφα εκεί και να αρχίσει την εισβολή του στη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Σχεδόν όλα τα ξένα κράτη απέτρεψαν τον Νετανιάχου για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν πρακτικός: δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί σε σκηνές όλος ο πληθυσμός της πόλης και οι νεκροί άμαχοι σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, θα ήταν πολλοί.

Διαψεύσεις

Το πρακτορείο ειδήσεων al-Araby al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο επικαλέσθηκε ως πηγή Αιγύπτιο διπλωμάτη τον οποίο δεν κατονόμασε και μετέδωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε την έγκριση με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν. Αντίστοιχο δημοσίευμα αναρτήθηκε και στην Jerusalem Post.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντερμέρ, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, ηγούνται της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το “θέμα της Ράφα” σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου αναφέρει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται «ο επιχειρησιακός και ο ανθρωπιστικός σχεδιασμός για την επέμβαση στη Ράφα».

Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την εισβολή στη Ράφα με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Τελ Αβίβ να προβεί σε «περιορισμένα αντίποινα κατά του Ιράν». Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί». Εντούτοις πολλά δημοσιεύματα επιμένουν ότι οι ΗΠΑ, πιθανόν και άλλοι, υποχώρησαν στο ζήτημα της Ράφα προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση με το Ιράν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version