Οι New York Times περιγράφουν το ρόλο της Κύπρου και την προβλήτα που στήνουν οι ΗΠΑ για από θαλάσσης βοήθεια στη Γάζα

Οι New York Times περιγράφουν το ρόλο της Κύπρου και την προβλήτα που στήνουν οι ΗΠΑ για από θαλάσσης βοήθεια στη Γάζα

Σε εκτενές τους άρθρο οι New York Times αναλύουν με τον οποίο θα λειτουργεί η προβλήτα και πλωτή πλατφόρμα την οποία κατασκευάζει στη Γάζα ο αμερικανικός στρατός με στόχο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τους πολιορκημένους Παλαιστίνιους. O έλεγχος των φορτίων θα γίνεται στη Kύπρο από τις κυπριακές Αρχές, όμως θα είναι παρόντες και Ισραηλινοί ένστολοι.

Εν συνεχεία τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα φορτώνονται σε πλοία που θα αποπλέουν είτε προς ισραηλινό λιμένα είτε προς μία πλωτή πλατφόρμα στην Γάζα. Από την πλωτή πλατφόρμα θα μεταφορτώνονται σε πλοία για να μεταφερθούν στην προβλήτα που στήνεται στην ακτή της Γάζας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα -το οποίο επικαλείται ως πηγή ηγετικό στέλεχος του Πενταγώνου- περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες και ναύτες ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την οικοδόμησης της προβλήτας και της πλατφόρμας στη Γάζα, κάτι που θα “πάρει” πάντως πάνω από ένα μήνα για να υλοποιηθεί.

Τα φορτία θα ελέγχονται και στη Γάζα και εν συνεχεία θα διανέμονται. Οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα είναι τρόφιμα, που θα συγκεντρώνονται από διάφορες χώρες και θα μεταφέρονται στο λιμάνι της Λάρνακας.

Εν τω μεταξύ θεωρητικά ένα ισραηλινό λιμάνι ήδη δέχεται φορτηγά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και αφου ελεγχθούν όλα τα φορτία, μεταφέρεται αυτή προς τη Γάζα με το σταγονόμετρο. Απέπλευσε δε χθες άλλο ένα πλοίο με βοήθεια, καθώς είχαν σταματήσει οι αποστολές όταν σκοτώθηκαν από επίθεση ισραηλινών οκτώ ακτιβιστές στη Γάζα, στην οργάνωση που παρείχε φαγητό σε Παλαιστινίους. Παράλληλα, ένας στολίσκος παραμένει δέσμιος στην Τουρκία, καθώς επρόκειτο προ διημέρου να αποπλεύσει με βοήθεια, όμως το Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι μεταφέρονται όπλα για την Χαμάς, έπεισε την Γουινέα Μπισάου να αποσύρει τη σημεία της από τα τρία μικρά φορτηγά πλοία και αυτά πλέον δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version