Οργή από ΠΟΥ για τις ΗΠΑ και τα περί εξαγοράς

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πολιτική και ότι ειδικά ο γενικός διευθυντής του εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ, πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες.

«Αυτοι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και απαράδεκτοι και ανυπόστατοι», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά κατά της «πολιτικοποίησης της πανδημίας του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Times και Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε φραστικά την Τρίτη στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με Βρετανούς βουλευτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πηγές των προαναφερομένων εντύπων, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πολιτικό», κατηγορώντας τον γενικό διευθυντή του ότι «εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία εξάλλου χρωστάει την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ». Ο Πομπέο σύμφωνα με τα βρετανικά ρεπορτάζ χρέωσε στις αποτυχίες του ΠΟΥ και τους θανάτους στη Βρετανία.

Μιλώντας μετά τον Τέντρος, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Οργανισμού για την Covid-19, η δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, είπε:

«Ως Αμερικανίδα, ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτού του Οργανισμού. Παρακολουθώ το έργο του και το ξέρω από πρώτο χέρι, το τι κάνει ο δρ Τέντρος και τι κάνουν οι ομάδες μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δέχεται κριτική ότι αντέδρασε καθυστερημένα. Σε αυτό τον πόλεμο εναντίον του Οργανισμού, πρωτοστατούν οι Αμερικανοί, που εξαρχής αποκαλούσαν τον ΠΟΥ «μαριονέτα της Κίνας» ώσπου στις 8 Ιουλίου, οι ΗΠΑ δήλωσαν  επισήμως ότι αποχωρούν από τον οργανισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version