Πενταετής φυλάκιση για τέως εισαγγελέα – Λόγω… γάτας ξέχασε χιλιάδες δικογραφίες!

Πενταετής φυλάκιση για τέως εισαγγελέα – Λόγω… γάτας ξέχασε χιλιάδες δικογραφίες!

Ποινή φυλάκισης 5 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ΄ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατά συρροή.

Η εισαγγελέας άσκησε έφεση. Η έρευνα εις βάρος της άρχισε το 2019 όταν η προϊσταμένη της, ζήτησε από την εισαγγελέα δύο σοβαρές δικογραφίες που καθυστερούσαν και διαμαρτύρονταν πολίτες. Η κατηγορουμένη έκανε το θέμα προσωπικό και με τις συνεχείς αντεγκλήσεις, πήραν και οι δύο γυναίκες εισαγγελείς μετάθεση για την Αθήνα. Ομως οι διάδοχοι και των δύο εισαγγελέων διαπίστωσαν ότι όντως εκατοντάδες δικογραφίες είχαν “κάνει φτερά”. Τελικά βρέθηκαν σε αποθήκη στο σπιτι μιας φίλης της εισαγγελέως.

Η εισαγγελέας παύθηκε το 2022 οριστικά, καθώς θεωρήθηκε ότι προσπάθησε να κρύψει περίπου χίλιες δικογραφίες. Οι περισσότερες υποθέσεις εν τω μεταξύ παραγράφηκαν και εξακολουθεί να αγνοείται η μοίρα 156 εξ αυτών. Είναι δε μια σοβαρή δικαστική εκκρεμότητα, ότι δεν κλήθηκαν ποτέ οι άνθρωποι που ενέχονταν είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως μηνυτές. Τότε πολλοί μιλούσαν για παραδικαστικό κύκλωμα και για συμφέροντα.

Ανεξαρτήτως αυτής της σοβαρής εκκρεμότητας, το δικαστήριο σήμερα δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς της παυθείσας εισαγγελέως. Η τελευταία είπε ότι απλά ξέχασε τις δικογραφίες που ήταν «σχεδόν όλες πολύ παλιές» και είπε ότι της διέφυγαν και μερικές καινούργιες. Αρχικά μάλιστα, όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί το θέμα, με τις εκατοντάδες δικογραφίες σε αποθήκη φίλης της σε χωριό, είπε ότι έφταιγε μια γάτα με ψύλλους.

«Τον Οκτώβριο του 2017 πήρα ένα μικρό γατάκι και το σπίτι μου γέμισε ψύλλους. Αναγκάστηκα να μείνω αλλού και απομακρύνθηκα από την οικία μου. Επίσης, από το σπίτι μου απομακρύνθηκαν σχεδόν όλα τα έπιπλα και η οικοσκευή (ρούχα και σχετικά). Στο σπίτι ήρθαν πολλοί άνθρωποι, το έβαψα και ήρθε ο άνθρωπος να ψεκάσει έξι φορές. Τότε, μια στενή οικογενειακή φίλη με βοήθησε και μετέφερα ό,τι υπήρχε στο σπίτι μου στο δικό της σπίτι στο χωριό» είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κατηγορουμένη εισαγγελέας.

«Τι λόγο θα είχα να τις κρύψω τις δικογραφίες; Επίσης, κάποιοι κατηγορούμενοι έχουν δικαστεί πολλές φορές από εμένα… Όπως σας είπα, στην πλειοψηφία τους ήταν παλιές, αλλά μέσα βρίσκονταν, όπως φαίνεται, και άλλες, από ό,τι μου είπαν μέχρι χρόνο τέλεσης το 2016. Αυτές όντως μου είχαν διαφύγει και ούτε καν, όσο και αν είναι ανόητο, δεν σκέφτηκα αυτή τη μετακίνηση ή τι εμπεριείχαν όλα αυτά». Έως σήμερα αγνοείται η τύχη 156 δικογραφιών. Συγκατηγορούμενή της ήταν η πρώην αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας, που αθωώθηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version