Πήγε στο “Σωτηρία” ως ύποπτο κρούσμα, την άφησαν στην ουρά… Είχε τον ιό

Κόπωση και θεωρίες συνωμοσίας τορπιλίζουν τα μέτρα κατά του ιού, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο κορονοϊός έφτασε στην Ελλάδα και πλέον εξαπλώνεται καθώς σε επτά ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού στη χώρα. Στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού μέχρι την Παρασκευή, ήρθαν να προστεθούν άλλα τρία που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο. Πρόκειται για μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη και δύο άνδρες στην Ελλάδα.

Το προφίλ των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια 38χρονη Ελληνίδα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Το δεύτερο κρούσμα ήταν ο γιος της γυναίκας. Και οι δύο νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Το τρίτο κρούσμα κορονοϊού ήταν στην Αθήνα. Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Η 40χρονη, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς, έχει παιδιά που είναι μαθητές του Κολεγίου Αθηνών. Λόγω του κρούσματος, 98 μαθητές του σχολείου επέστρεψαν με πτήση τσάρτερ από το Λονδίνο όπου και βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Στη βρετανική πρωτεύουσα παράμεινε η κόρη της 40χρονης κι ακόμη ένα παιδί όπου και θα εξεταστούν για κορονοϊό.

Η γυναίκα, μιλώντας χτες σε τηλεοπτική εκπομπή, κατήγγειλε ότι πήγε στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου και της έδωσαν αριθμό προτεραιότητας και την άφησαν να περιμένει παρότι είχε ενημερώσει ότι είχε πυρετό και είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία. Όπως είπε, αποχώρησε και πήγε την επομένη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για να προχωρήσει η διαδικασία της εξέτασης. Τελικά η γυναίκα διακομίσθηκε στο «Αττικόν» όπου και παραμένει σε νοσηλεία.

Το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού είναι μια 36χρονη που επίσης είχε ταξιδέψει σε περιοχή της Ιταλίας η οποία πλήττεται από τον ιό. Η γυναίκα νοσηλεύεται επίσης στο «Αττικόν».

Πέμπτο κρούσμα του SARS-CoV-2 είναι επίσης μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη η οποία είναι φίλη της 38χρονης που ήταν και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και η γυναίκα παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Έκτο κρούσμα είναι ένας άνδρας στην Αθήνα που ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Ο άνδρας παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Έβδομο κρούσμα, τέλος, αφορά σε άνδρα στην Αθήνα που φέρεται να κόλλησε τον κορονοϊό από την 40χρονη υπάλληλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Τι δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα κρούσματα κορονοϊού

«Και τα επτά κρούσματα έχουν πηγή προέλευσης ταξιδιώτη ή ταξιδιώτισσα από περιοχή της Βόρειας Ιταλίας και πλέον έχουμε και επαφές τους» που νόσησαν, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. «Επιβεβαιώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται με την επαφή», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο κορονοϊός είναι «αντίστοιχος με το κοινό κρυολόγημα, αλλά έχει κάποιες διαφορές», όπως ότι ο πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ανοσία. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τον κορονοϊό κινδυνεύουν οι πιο ευπαθείς ομάδες.
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και πώς θα προστατευτούν από τον κορονοϊό

Σε ενημερωτικό μήνυμα για τον κορονοϊό, ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών είναι:

-ηλικιωμένα άτομα
-άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ)

Για τις ευπαθείς ομάδες δίνονται οι εξής συμβουλές για την αποφυγή του κονοροϊού:

-Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
-Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
-Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών

Επίσης:

-Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
-Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
-Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
-Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version