ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θύελλα για την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών – Για “Μπογκοτά” μιλά η αντιπολίτευση

Θύελλα για την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών – Για “Μπογκοτά” μιλά η αντιπολίτευση

Το υπουργείο Εσωτερικών και η ΕΛΑΣ εξέδωσαν ανακοίνωση, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν.

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η χθεσινή διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Η αντιπολίτευση ζητά  από την κυβέρνηση εξηγήσεις για το περιστατικό, το οποίο να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε την ημέρα που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, το λεγόμενο email gate.

Για «φερόμενη διάρρηξη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε χθες στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών και αναφέρει ότι η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και πως δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο παραβίασης της κυβερνοασφάλειας.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: «Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο. Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Η ΕΛΑΣ για την διάρρηξη

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωσε σχετικά με την καταγγελία που έγινε χθες στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, για διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως τονίζεται από την ΕΛΑΣ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία φέρεται εχθές το μεσημέρι να σημειώθηκε διάρρηξη στο γραφείου του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών, που βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας.

Κόντρα Κεραμέως-Κατρίνη

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την σύνδεση του περιστατικού με το email gate, κάνει λόγο για «ανεύθυνη λασπολογία», πετώντας «τη μπάλα στην εξέδρα», καθώς μιλά για «φερόμενη διάρρηξη». «Και η ανεύθυνη λασπολογία συνεχίζεται με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας! Το ΥΠΕΣ έχει χορηγήσει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ και πολύ καιρό, ενώ η Αρχή έχει ήδη αποστείλει ευρήματά της επί της υπόθεσης. Όσο για το περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, στον οποίο και απάντησε ουσιαστικά η Νίκη Κεραμέως, με τη δική της ανάρτηση.

«Σκάνδαλο Ασημακοπούλου-ένα άδοξο «φινάλε» Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το @ypesgr τα στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού από τους υπολογιστές του υπουργείου για να συγκρίνει τα υπάρχοντα αρχεία σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν τη διαρροή (αντί να πάει και να τα κατασχέσει). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επίσημο αίτημα της Αρχής στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει. «Ξαφνικά»…τα αρχεία εξαφανίζονται…λόγω κλοπής!!! Και κάπως έτσι, σταματά ουσιαστικά η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αρχή Προστασίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του @ypesgr (και κυβερνητικη γραμμή από την αρχή ) ότι τα στοιχεία των αποδήμων δόθηκαν…τον Ιούνιο του 2023. Γιατί τελικά, η Μπογκοτά δεν είναι τόσο μακριά από την Αθήνα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης, που φαίνεται να γνωρίζει πράγματα για το θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση που εξέδωσε (το ζήτημα έφερε στην δημοσιότητα ρεπορτάζ του in.gr) ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα. Όπως υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε προηγούμενη ανακοίνωση τόνισε ότι είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

ΠΑΣΟΚ: “Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών” 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δια μέσω της γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του και υπεύθυνης ΚΤΕ Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών». Ακολούθως η Ευαγγελία Λιακούλη προσθέτει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».

Παράλληλα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

ΚΚΕ 

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπογραμμίζει το ΚΚΕ για την αποκάλυψη του in.gr σχετικά με τη διάρρηξη του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως τονίζει το ΚΚΕ «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται».

Παράλληλα προσθέτει πως «είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο». Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».

Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κ. Κεραμώς και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

Νέα  Αριστερά

Η Νέα Αριστερά μέσω ανακοίνωσης του γραφείου τύπου της αναφέρει πως «η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια «περίεργη διάρρηξη» στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στον Τύπο που αποκάλυψε το in.gr».

«Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες. Τέλος, ακόμα η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα θύματα του σκανδάλου, οι ομογενείς, αναμένουν από την κυβέρνηση ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί στήθηκε η επιχείρηση διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί» καταλήγει το κόμμα.

Πώς συνέβη η διάρρηξη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr που  έφερε το θέμα στο προσκήνιο, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Την ανησυχία για τη διάρρηξη αυτή αυξάνει το γεγονός ότι σημειώθηκε την ημέρα που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο. Η υπάλληλος όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version