Στην Κίνα το Μάιο ο Πούτιν

Στην Κίνα το Μάιο ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, κατά τη συνάντησή του με με διευθυντές ρωσικών επιχειρήσεων, ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο.

Θα πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογική του νίκη τον Μάρτιο. Το τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα ήταν τον Οκτώβριο του 2023. Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν μεγάλη σημασία και για τις δύο ασιατικές υπερδυνάμεις. Η Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει σχετικά ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν εν προκειμένω το “διαίρει και βασίλευε” αλλά δεν θα καταφέρουν -όπως είπε- να σπάσουν «την συμφωνία χωρίς όρια» Ρωσίας και Κίνας που υπογράφηκε λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία,το Φεβρουάριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται να συναντηθεί στο Πεκίνο με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με μια από τις σκιές στη συζήτηση τη μοίρα του TikTok, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν όργανο του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, παρότι ο ιδιώτης επιχειρηματίας που το έχει, δήλωσε ότι δεν δίνει προσωπικά στοιχεία χρηστών του ΤικΤοκ σε κανένα φορέα. Στις ΗΠΑ πέρασε σε πρώτη φάση νόμος που υποχρεώνει τον Κινέζο επιχειρηματία ή να κλείσει την πλατφόρμα στις ΗΠΑ ή να την έχει πουλήσει εντός 9 μηνών. Επίσης ψηφίστηκε η παροχή αμυντικής βοήθειας προς την Ταϊβάν.

Επισήμως ο Μπλίνκεν ζητεί “πιο δίκαιη διαχείριση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή” και “να παύσει η στήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”. Οι Κινέζοι απαντούν ότι παίζουν με τους όρους του διεθνούς οικονομικού ανταγωνισμού δίκαια. Για την Ουκρανία, λένε ότι «το ουκρανικό ζήτημα δεν ήταν ποτέ θέμα ούτε της Κίνας ούτε των ΗΠΑ και των διμερών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και καλό είναι οι ΗΠΑ να μην το μετατρέψουν σε διμερές». Επίσης οι Κινέζοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα την ενόχλησή τους από την εμμονή των ΗΠΑ να παρουσιάζουν την Κίνα ως εχθρό που κατασκοπεύει διαρκώς τους δυτικούς. Οι Αμερικανοί ως προς του Ουκρανικό υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν προσφέρει στην Ρωσία όπλα, αλλά τεχνολογία η οποία στηρίζει την ρωσική στρατιωτική μηχανή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version