Στην Σαντορίνη θα μεταβεί για τις κατολισθήσεις ο Λέκκας – Είχε σκοτωθεί τουρίστας το 2011

Στην Σαντορίνη θα μεταβεί για τις κατολισθήσεις ο Λέκκας – Είχε σκοτωθεί τουρίστας το 2011

Στη Σαντορίνη θα μεταβεί ο Ευθύμιος Λέκκας λόγω των χθεσινών κατολισθήσεων, που προκάλεσαν μεν υλικές ζημίες, αλλά ελλοχεύουν σοβαρότεροι κίνδυνοι

Εκτάκτως στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, λόγω των κατολισθήσεων στο γειτονικό νησί της Θηρασιάς.

Η χθεσινή κατολίσθηση είχε ως συνέπεια να προκληθούν μόνον υλικές ζημίες σε καταστήματα στο μικρό λιμάνι του Κόρφου Θηρασιάς, όμως εν γένει τα νησάκια του συμπλέγματος απασχολούν τους ειδικούς, καθώς τα πετρώματα σε όλα τα νησιά της περιοχής δεν είναι σταθερά. Τον Ιούνιο του 2011 είχε σκοτωθεί ένας Αμερικανός τουρίστας 52 ετών και είχαν τραυματισθεί η συνομήλικη σύζυγός του, η ηλικίας 22 ετών κόρη τους και δύο 20χρονες Μεξικανές τουρίστριες. Και οι πέντε βρίσκονταν σε μονοπάτι που συνδέει την Οία με το παλιό λιμάνι Θήρας όταν σημειώθηκε κατολίσθηση και “έφυγε” ένας μεγάλος βράχος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας είπε: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι περισσότερες οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε εκεί απότομες μορφολογικές κλίσεις, υψηλή σεισμικότητα και ειδική αλληλουχία των πετρωμάτων. Το έδαφος δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις.

»Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβας βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά αυτό διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Αυτός είναι ο κλασικός μηχανισμός των κατολισθήσεων εκεί», είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός», συνέχισε, «αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς υπάρχει εκεί ένα πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 είχαν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία.

»Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης. Χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά, όμως χρειάζεται κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες. Και βέβαια με εντολή του υπουργού Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη ο ίδιος έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να προηγηθούν των άλλων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος. Αυτός επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα έρχεται, αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version