Τελεσίγραφο Νετανιάχου προς Χαμάς: Ή δέχεστε ή εισβάλλω στη Ράφα

Θα γεννήσει η γενοκτονική πρακτική του Ισραήλ νέο αντισημιτισμό;, Διονύσης Δρόσος

Η εφημερίδα Wall Street Journal  αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς έλαβε τελεσίγραφο από το Ισραήλ ότι αν δεν συμφωνήσει στους όρους του μέσα σε μια εβδομάδα, τότε ο ισραηλινός στρατός  θα εισβάλει στη Ράφα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό έντυπο η Χαμάς διαφωνεί σε κάποια ουσιαστικά σημεία, γιατί επιδιώκει μακροπρόθεσμη εκεχειρία και συγκεκριμένες αμερικανικές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τους όρους. Η Χαμάς εκφράζει το φόβο ότι η τρέχουσα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξαναρχίσει τις μάχες σχεδόν αμέσως μετά την παράδοση των ομήρων.

Το Ισραήλ φέρεται να προτείνει εκεχειρία 40 ημερών, στο διάστημα το οποίων θα απελευθερωθούν έως και 33 Ισραηλινοί όμηροι. Παράλληλα θα γίνονται διαπραγματεύσεις για μια “πιο μόνιμη” κατάπαυση του πυρός. Σε δεύτερη φάση, διαρκείας ενάμισι μήνα, οι δύο πλευρές σύμφωνα με την πρόταση θα συζητούσαν για την απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ομήρων οι μεν, και για διαρκέστερη κατάπαυση πυρός οι δε.

Η WSJ αναφέρει ότι η Χαμάς επιμένει εξάλλου και σε κάτι ζωτικό για τους Παλαιστινίους, δηλαδή για την επάνοδό τους στην ισοπεδωμένη βόρεια Γάζ. Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην επιστροφή των πολιτών της Γάζας στις περιοχές «που έχουν εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό», ωστόσο η Χαμάς δεν αισθάνεται καμία βεβαιότητα ότι θα επανέλθουν στις εστίες τους οι πρόσφυγες Παλαιστίνιοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ράφα είναι νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας και σε αυτήν έχουν καταφύγει πρόσφυγες από τη βόρεια και την κεντρική Γάζα. Ουσιαστικά έχει ήδη καταστεί προσφυγούπολη. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να μην εισβάλει εκεί ή πάντως να πει σε περίπτωση επίθεσης, με ποιο τρόπο θα προστατεύσει περίπου τα δύο εκατομμύρια των αμάχων που ζουν πλέον εκεί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν τον Νετανιάχου γιατί δεν βρήκαν πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιό του, που είναι να δημιουργήσει μια πόλη με αντίσκηνα έξω από τη Ράφα και να καλέσει να καταφύγουν εκεί όλοι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ώστε να μην κινδυνεύουν από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version