Θρίλερ στη Μαύρη Θάλασσα – Σύγκρουση αμερικανικού drone με ρωσικό μαχητικό

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε drone στην ανατολική Μόσχα

Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης (drone) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λέει ο αμερικανικός στρατός.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτελούσε επιχείρηση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν δύο ρωσικά αεροσκάφη προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν. Η ανακοίνωση συμπληρώνει πως η «επισφαλής και αντιεπαγγελματική πράξη των Ρώσων» παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή ενός από τα μαχητικά αεροσκάφη και του drone.

Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ αναφέρεται: «Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατηγός James B. Hecker, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή τέτοια αλληλεπίδραση, μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια κρίσιμη στιγμή των μαχών. Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

H αντίδραση της Μόσχας

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ μετά το περιστατικό με το αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. «Οι απαράδεκτες δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας προκαλούν ανησυχία. Γνωρίζουμε καλά τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται τέτοια μη επανδρωμένα οχήματα αναγνώρισης και κρούσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής. Αμερικανικά drones, επεσήμανε ο πρέσβης, συλλέγουν πληροφορίες πληροφοριών που χρησιμοποιεί στη συνέχεια το Κίεβο. Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, η Μόσχα αναμένει ότι οι ΗΠΑ «θα σταματήσουν να πετούν κοντά στα ρωσικά σύνορα». Ο Αντόνοφ χαρακτήρισε επίσης το περιστατικό πρόκληση.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό Su-27 φέρεται να συγκρούστηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα με ένα αμερικανικό drone MQ-9 το οποίο έπεσε σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πρωί της 14ης Μαρτίου, το drone MQ-9 με απενεργοποιημένους αναμεταδότες παραβίασε τα όρια της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το UAV κινούνταν προς τα σύνορα της Ρωσίας. Ρωσικά μαχητικά απογειώθηκαν για να εντοπίσουν τον εισβολέα.

Λόγω των ελιγμών, το drone πήρε ανεξέλεγκτη πορεία, έχασε ύψος και έπεσε στο νερό. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν ήρθαν σε επαφή με το MQ-9, δεν χρησιμοποίησαν όπλα και επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version