Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις

Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις

Αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρα κατάληξη συνέστησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για το τελευταίο μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο, με υπερπτήσεις οπλισμένων αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα όμως συνέστησε διάλογο Ελλάδας -Τουρκίας για τις διαφωνίες, όπως σημείωσε, σχετικά με τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο των άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το απόγευμα της Τετάρτης και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε sms στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και τον ρώτησε πού οφείλονται οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο την Τετάρτη. Η απάντηση του Χουλουσί Ακάρ ήταν πως θα το τσεκάρει.

Ωστόσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και μετά την ανταλλαγή sms των υπουργών Άμυνας αλλά και μετά τα δύο διαβήματα που έγιναν από το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλήσεις και παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι