“Τσακώθηκαν” για τα μικροτσίπ Κινέζοι και Ολλανδοί

“Τσακώθηκαν” για τα μικροτσίπ Κινέζοι και Ολλανδοί

«Η δημιουργία τεχνολογικών εμποδίων και τα πλήγματα στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού θα οδηγήσουν μόνο σε αντιπαράθεση. Ο κινεζικός λαός έχει επίσης νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη, και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και πρόοδο της Κίνας», είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς οι νέες ολλανδικές πολιτικές για τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων (τσιπ) απειλούν να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Η αποσύνδεση και η διακοπή των δεσμών δεν οδηγούν πουθενά και η συνεργασία είναι η μοναδική επιλογή», δήλωσε ο Σι στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση άρχισε να αρνείται τη χορήγηση αδειών σε συγκεκριμένα υλικά σε μικροκυκλώματα υπολογιστών, υποκύπτοντας σε πιέσεις των ΗΠΑ. Ομως η Ολλανδία βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία, επειδή αυτό επηρεάζει και την δική της οικονομία, καθώς η Κίνα και η Ταϊβάν είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες των ολλανδικών εταιρειών για τσιπ.

Οι συνομιλίες του Ρούτε στο Πεκίνο αναμενόταν να επικεντρωθούν στους εξαγωγικούς περιορισμούς, καθώς η Κίνα απειλεί έμμεσα να στραφεί σε ανταγωνιστές των ολλανδικών εταιρειών. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε, μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο, πως η ολλανδική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί» επί του θέματος και ότι «οι ολλανδικοί εξαγωγικοί περιορισμοί δεν είχαν στόχο συγκεκριμένα την Κίνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version