ΑΠΟΨΗ

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Πανηγυρίζει η “Καθημερινή της Κυριακής”, με πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι «η εφορία απέκτησε 90.000 νέους ελεγκτές», δηλαδή όσοι ήδη εγκατέστησαν την εφαρμογή Appodixi, στα κινητά τους. Δικαίως επικροτεί το μέτρο η έγκριτη εφημερίδα, αφού με την χρήση της εφαρμογής αυτής είναι δυνατή η εξακρίβωση γνησιότητας για κάθε απόδειξη εισπράξεως κατά την αγορά αγαθών & υπηρεσιών.

Όμως, η ανάγνωση ολοκλήρου του άρθρου οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις. Κατ’ αρχήν, την εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνον όσοι διαθέτουν συσκευή smart phone (όντως, η πλειοψηφία), αλλά -και κυρίως- έχουν χρόνο και διάθεση να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν από τις συναλλαγές τους. Προφανώς, πρόκειται για εθελοντική διαδικασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρ’ ότι ανέρχονται σε 90.000 όσοι, ήδη, εγκατέστησαν την εφαρμογή, στην ΑΑΔΕ μεταβιβάζονται, καθημερινώς περί τις 2.150 αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι την εφαρμογή χρησιμοποιεί μόνον το 3% όσων την εγκατέστησαν.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αντιληφθεί ότι η εθελοντική συμμετοχή δεν «πάει μακριά». Το μέτρο, για να πετύχει, πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους συμμετέχοντες, γι’ αυτό σκοπεύει να νομοθετήσει αμοιβή -έως 2.000 ευρώ- για όσους «ανακαλύπτουν» πλαστές αποδείξεις. Συνεπώς, ένα -εκ φύσεως- μειωμένης αποτελεσματικότητος μέτρο θα επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο ενώ -το χειρότερο- μετατρέπει τους πολίτες σε αμειβόμενους πληροφοριοδότες της Εφορίας.

Όμως, η φορολογική συνείδηση δεν μπορεί να είναι αμειβόμενη κατά περίπτωσιν!  Δεν μπορεί καν να είναι αμειβόμενη. Η αμοιβή μας για την φορολογική μας συνέπεια είναι όσα το κράτος -πρέπει να- κάνει για εμάς. Δεν είμαστε φορολογικώς συνεπείς επειδή δεν θεωρούμε ότι λαμβάνουμε τις ανάλογες αντιπαροχές από το κράτος. Επειδή θεωρούμε -όχι αδίκως πάντοτε- ότι το κράτος παραμένει δυνάστης, όπως η οθωμανική διοίκηση, και με κάθε ευκαιρία μας χαρατσώνει.

Η απλοποίηση των πραγμάτων 

Αντί, λοιπόν, να επιχαίρει το Υπουργείο Οικονομικών, επειδή περίπου 2.000 πολίτες, ημερησίως, ασχολούνται με την επαλήθευση αποδείξεων και να αναζητά τρόπους να τους αμείψει, ας κάνει κάτι πολύ πιο απλό και πολύ πιο αποδοτικό: Ας εισάγει ένα λιτό & διαφανές φορολογικό σύστημα πλήρους & καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα. Τι είναι και πως λειτουργεί αυτό το σύστημα το είχα περιγράψει αναλυτικώς σε παλαιότερο άρθρο μου.

Περιορίζομαι να επισημάνω ότι το σύστημα που προτείνω εξαλείφει την φοροδιαφυγή, αφού όλοι θα έχουμε συμφέρον να ζητάμε απόδειξη για τις συναλλαγές μας, προκειμένου να εκπέσουμε την αντίστοιχη δαπάνη από την φορολογία μας. Η εφαρμογή Appodixi, αποδεικνύει ότι υπάρχει όλο το τεχνολογικό υπόβαθρο για την εφαρμογή του συστήματος σε πραγματικό χρόνο (δηλαδή άμεση ηλεκτρονική καταγραφή κάθε συναλλαγής & ενημέρωση της ΑΑΔΕ) ώστε να μην υπάρχει ανάγκη συλλογής & επεξεργασίας έγχαρτων αποδείξεων.

Επίσης, το σύστημα αυτό καταργεί την διπλή & τριπλή φορολόγηση, την οποία υφιστάμεθα σήμερα (δεδομένου ότι πληρώνουμε φόρο επί ποσών που έχουμε ήδη δαπανήσει και για τα οποία καταβάλαμε ΦΠΑ) ενώ η εξάλειψη της φοροδιαφυγής δίνει την δυνατότητα μειώσεως του ΦΠΑ σε λογικά επίπεδα της τάξεως του 12% έως 15%.

Ο εξορθολογισμός της σχέσης

Όμως, το σημαντικότερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας ριζοσπαστικής λύσεως δεν είναι ο εξορθολογισμός της φορολογίας, η οποία θα πάψει να έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι ο εξορθολογισμός της σχέσεως κράτους-φορολογουμένων, η οποία σήμερα είναι σχέση κλέφτη-θύματος, με τους ρόλους να εναλλάσσονται κατά περίπτωσιν:

  • Θα μάθουμε να θεωρούμε την φορολογία όχι μόνον ως κάτι αυτονόητο, αλλά και ως κάτι απολύτως ωφέλιμο, αφού θα πάψει να είναι βάρος και θα μετατραπεί σε αναπτυξιακό μοχλό.
  • Δεν θα χρειάζεται να ντρεπόμαστε όταν ζητάμε απόδειξη από ιατρούς, δικηγόρους κλπ. ελεύθερους επαγγελματίες αφού θα είναι αυτονόητο ότι την χρειαζόμαστε για να εκπέσει η δαπάνη από την φορολογία μας. Άλλωστε, το ίδιο ακριβώς θα κάνουν όλοι αυτοί για την δική τους φορολογία!

Εν κατακλείδι, το ηθικό όφελος από ένα δίκαιο, λιτό και διαφανές φορολογικό σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οικονομικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version