Ελάφρυνση με γερμανικές ισορροπίες στο Eurogroup

Ελάφρυνση με γερμανικές ισορροπίες στο Eurogroup

Στην συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένονται οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα στρέφεται το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς το κλείσιμο των ελληνικών προγραμμάτων, αν και δεν τερματίζει δια παντός την κρίση στην Ευρώπη, βάζει τέλος σε μία σειρά αντιπαραθέσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρονται έτοιμοι να δώσουν την ελάφρυνση αποπληρωμής του χρέους, γεγονός που θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα αφήνει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι το 2030, και αργότερα,  για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στόχος του σχεδίου είναι να τονώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης, τον Αύγουστο, και τη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Εκτιμά ωστόσο ότι η σύμφωνα που αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup «θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών, και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% του ΑΕΠ”.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε μια δύσκολη ισορροπία. Θα πρέπει δηλαδή από την μια να πείθει τους επενδυτές ότι, με τα μέτρα που θα ληφθούν, η πορεία του ελληνικού χρέους είναι αξιόπιστη, αλλά παραλλήλως να μην δίνει πολλά στην Αθήνα για να αποφύγει τις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της γερμανικής.

Τι λένε οι Γερμανοί

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο υπάρχουν εκτενείς αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην συνεδρίαση του Eurogroup, με την faz.net να σημειώνει ότι «είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» και να αναφέρει ότι «η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει την μόνιμη ελληνική διένεξη». Σημειώνει βεβαίως ότι αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές κρίσεις (Ιταλία, μεταναστευτικό, Brexit) και γι αυτό «η γερμανική πλευρά δεν θέλει πλέον να θυμάται με τόση ακρίβεια το γεγονός ότι το γερμανικό Kοινοβούλιο είχε εξαρτήσει τη συναίνεσή του από ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι «η Ελλάδα … εξυγιασμένη στα μισά του δρόμου, μπορεί τώρα και πάλι να αυτοκαθοριστεί», ωστόσο δεν αναμένει τεράστια άλματα και σημειώνει ότι «η ΕΕ απαιτεί και πάλι πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες και ζήλο στις μεταρρυθμίσεις». Παραλλήλως επισημαίνει ότι «η Γερμανία αποκομίζει καλά κέρδη από τη διάσωση της Ελλάδας» και θυμίζει ότι η Ελλάδα «διασώθηκε τρεις φορές από την κρατική χρεοκοπία, σε καμία όμως περίπτωση δεν ζημιώθηκαν οι διασώστες».

Ανάλογο είναι και το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση του Stern, όπου αναφέρεται ότι η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην καταβολή χρημάτων για την στήριξη της Ελλάδας, στην περίπτωση της οποίας όμως «επωφελήθηκε και ο γερμανικός κρατικός προϋπολογισμός». Από την πλευρά της η Sueddeutsche σημειώνει ότι η Ελλάδα βγαίνει πιο έξυπνη από την κρίση και επισημαίνει ότι το ίδιο συμβαίνει και για την Ευρώπη. Τονίζει άλλωστε ότι «μόνο η αποταμίευση δεν μπορεί να κάνει μια χώρα να σταθεί στα πόδια της», καθώς «χρειάζεται επίσης μεταρρυθμίσεις και χρήματα».

Ουσιαστικά τα γερμανικά ΜΜΕ σε μια τονική κλίμακα επικρίνουν την πολιτική του «μηδενικού κόστους» που είχε επιβάλλει ο Σόιμπλε και τάσσονται υπέρ των μέτρων ελάφρυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. δεν παραλείπουν επίσης να αναφέρονται στα οφέλη που είχε η Γερμανία από την διαχείριση της ελληνικής χρεωκοπίας.

Παραδέχεται το κέρδος το Βερολίνο

Το ίδιο σημειώνει άλλωστε και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία απαντώντας σε ερώτηση των Πράσινων, φέρεται να παραδέχεται ότι «η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας», καθώς έχει  αποκομίσει, από το 2010, περίπου τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) και μεταφέρονται στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010.

Αναλυτικά, μέχρι το 2017 είχαν εισρεύσει στην Bundesbank κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP, δεδομένου όμως ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη καταβλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS), παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. Ευρώ, το οποίο πήγε στον γερμανικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau /Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση (KfW).

Για τους λόγους αυτούς οι Πράσινοι ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον εμπειρογνώμονά τους σε θέματα προϋπολογισμού, Ζβεν – Κρίστιαν Κίντλερ να δηλώνει: «Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση με  κέρδη από ελληνικούς τόκους».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version