ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα: Γιατί πολλοί Έλληνες δεν πάνε διακοπές

Έρευνα: Γιατί πολλοί Έλληνες δεν πάνε διακοπές, Όλγα Μαύρου

Ελληνική πρωτιά σε μια θλιβερή έρευνα που συγκρίνει τις δυνατότητες για διακοπές μεταξύ 38 ευρωπαϊκών κρατών-μελών και μη μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση από όλες, με δεύτερη τη Ρουμανία και τρίτη την Κροατία. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) η πλειοψηφία των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε για λίγες μέρες.

Η οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί 45 εκατομμύρια μέλη σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει ότι πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, που δεν έχουν αρκετά χρήματα έστω και για μια ολιγοήμερη απόδραση. Η Ένωση χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη φύγει για να απολαύσουν την άδειά τους με τους φίλους και την οικογένειά τους, εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα λόγω των χαμηλών αμοιβών τους», λέει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Eστερ Λιντς. «Η αύξηση της ανισότητας αυτής δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν έχουν μοιραστεί δίκαια».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 28% των ατόμων ηλικίας άνω των 16 ετών δεν έχουν τους πόρους  να απολαύσουν διακοπές έστω μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους. Η μελέτη επισημαίνει ότι αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 59,5% για τα άτομα με εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας που θέτει η Eurostat, το οποίο ορίζεται στο 60% του εθνικού μέσου εισοδήματος.

«Ομάδα της φτώχειας»

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου το 88,9% των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές. Η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, αφήνοντας πίσω της τη Ρουμανία (86,8%), την Κροατία (84,7%), την Κύπρο (79,2%) και τη Σλοβακία (76,1%).

Η ETUC υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι στην «ομάδα της φτώχειας» είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, αλλά σε αυτήν συγκαταλέγονται επίσης εκατομμύρια εργαζόμενοι με χαμηλή αμοιβή. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη-μέλη της ΕΕ και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγάζουν λιγότερα από το 60% του μέσου όρου, ενώ η ανισότητα στις θερινές διακοπές έχει αυξηθεί σε 16 χώρες της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι μεγαλύτερες διαφορές ως προς τη δυνατότητα διακοπών μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα άνω του ορίου αυτού καταγράφονται στην Κροατία, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Γαλλία και στη Ρουμανία. Η ETUC αναφέρει ότι συνεργάζεται από κοινού με ευρωπαίους νομοθέτες για να εισαγάγει ένα «όριο αξιοπρέπειας» στο δίκαιο της ΕΕ που θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούν ποτέ να είναι κατώτεροι από το 60% του μέσου μισθού μιας χώρας και κάτω από το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους της ΕΕ.

Αύξηση στις τιμές προϊόντων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην αύξηση των αποδοχών τουλάχιστον 24 εκατομμυρίων ατόμων. Όμως δεν είναι μόνο οι διακοπές που προβληματίζουν το ελληνικό πορτοφόλι. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης με την ύφεση της πανδημίας, έχουν ακριβύνει είδη πρώτης ανάγκης. Τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο αποδίδει τις αυξήσεις-φωτιά στο ότι ακρίβυναν οι εισαγωγές και «μοιραία το κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή».

Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί και οι τιμές στα προϊόντα της λαϊκής αγοράς, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς. Οι τιμές των φρούτων στους πάγκους της λαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο είναι αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, αποδίδουν τις ανατιμήσεις στις ζημιές που υπέστη η παραγωγή λόγω των καιρικών φαινομένων της προηγούμενης περιόδου.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση τιμής στα σογιέλαια και αραβοσιτέλαια, όμως και στα φρούτα (20%). Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, καταγράφηκε διψήφια αύξηση στις τιμές σε αρνί και κατσίκι (+17,0%), σε βρώσιμα έλαια (+15,0%), σε πατάτες κατά  8,6%, στα νωπά ψάρια (+4,1%), στα τυριά (+2,5%) κ.α. Σε ετήσια βάση οι 8 από τις 15 κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν άνοδο, παρότι τα σούπερ μάρκετ ήταν από τις επιχειρήσεις με την πλέον εντυπωσιακή κερδοφορία κατά την πανδημία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version