ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων με τα στοιχεία της Eurostat

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων με τα στοιχεία της Eurostat, Κώστας Μελάς

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (Purchasing power adjusted GDP per capita) ήταν στο 64,6% της ΕΕ-27 το 2021 (προτελευταία θέση, ήτοι 26η, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία) από 95,3% το 2009 (14η θέση) και 68,81% (24η θέση).

Σημειώνω ότι: Μονάδα αγοραστικής δύναμης είναι ένα τεχνητό κοινό νόμισμα, στο οποίο τα συγκεντρωτικά μεγέθη των εθνικών λογαριασμών (π.χ. συγκεντρωτική κατανάλωση, συγκεντρωτικές επενδύσεις, κατά κεφαλήν ΑΕΠ) εκφράζονται όταν προσαρμόζονται σύμφωνα με τις διαφορές του επιπέδου τιμών με τη χρήση των Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων. Η εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης για την Ελλάδα δίνεται στο παρακάτω Γράφημα 1.

Το κατρακύλισμα στην προτελευταία θέση το 2021, οφείλεται στη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης της Ελλάδος, σαφέστατα λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία, της μεγάλης διάρκειάς τους και το λανθασμένο μίγμα οικονομικών μέτρων. Επίσης, στη συνεχή άνοδο του ίδιου δείκτη των υπολοίπων χωρών που βρίσκονταν χαμηλότερα στην κατάταξη (βλ. Πίνακα 1).

Παράλληλα η απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στις υψηλότερες θέσεις αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Αναφέρω ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ-27 είναι 32300 και στην ευρωζώνη αντίστοιχα 33900, για το 2021.

Σύμφωνα με απλούς υπολογισμούς θα πρέπει η Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς μεγέθυνσης, περίπου 2,5% υψηλότερους από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-27, για τουλάχιστον 10 συνεχή έτη, για να φθάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης περίπου στο 80%. Δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους Διεθνείς Πολυμερείς Οργανισμούς, αλλά και την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκτός του υψηλού δημοσίου χρέους, του επίμονου ελλείμματος εξωτερικού ισοζυγίου, της υψηλής ανεργίας και του υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων, είναι ο χαμηλός ρυθμός δυνητικής ανάπτυξης.

Αυτό οφείλεται στις χαμηλότατες επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών του πλανήτη αναφορικά με το λόγο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου προς ΑΕΠ. Οφείλεται στο μικρό ποσοστό παραγωγικών επενδύσεων, που συμπαρασύρει και την παραγωγικότητα της οικονομίας, οφείλεται στον γηράσκοντα πληθυσμό και οφείλεται στο υψηλό brain drain ειδικευμένης εργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Στο Γράφημα 2, που παραθέτω παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  Δυστυχώς οι ελληνικές αρχηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα περί άλλων τυρβάζουν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version