ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για τις υψηλές τιμές της ενέργειας από ΕΕ – Διαφωνίες για το πλαφόν

Μέτρα για τις υψηλές τιμές της ενέργειας από Ε.Ε – Διαφωνίες για το πλαφόν
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πολιτική συμφωνία για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ανόδου των ενεργειακών τιμών επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, παραμένει το χάσμα εντός της Ένωσης σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια, η επίσημη υιοθέτηση της πρότασης θα ολοκληρωθεί με γραπτή διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η πρόταση περιλαμβάνει:

-μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής,

-μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και

-την συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

H αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορούσε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Η πρόταση, επίσης, προβλέπει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh.

Ωστόσο σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει η διαχείριση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, καθώς η απόφαση της Επιτροπής να μην φέρει στο τραπέζι μία πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτου προελεύσεως δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών.

Το πλαφόν

Τα 15 κράτη που υπέγραψαν την επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στηρίζοντας το πλαφόν, αναμένεται να επιμείνουν για μία πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί  Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αντιταχθεί σε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τις προοπτικές της ΕΕ να προσελκύσει εισαγωγές φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Η Επιτροπή σε σχέδιο εργασίας της, επίσης, προειδοποίησε ενάντια στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς αξιολογείται ως επιλογή που ενέχει μεγάλο ρίσκο για την εξασφάλιση ροών προς περιοχές της Ένωσης με χαμηλή προσφορά φυσικού αερίου. Αντίθετα, υποστήριξε εκ νέου την μείωση της κατανάλωσης και την επαναδιαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους εταίρους εφοδιασμού, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία, για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στις εισαγωγές.

Αν και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν διαφαίνεται να υπάρξει κάποια τελική απόφαση, η Κομισιόν, προβλέπουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, θα αναγκαστεί σταδιακά να επανεξετάσει την ιδέα. Έδαφος φέρεται να κερδίζει το Ιβηρικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, με βάση το οποίο, η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται εν μέρει, σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας — χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα στη διαδικασία υποβολής προσφορών στις αγορές χονδρικής.

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η πρόθεση της Επιτροπής να επιμείνει στην επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρόταση δεν χαίρει ευρείας αποδοχής, καθώς τα κράτη μέλη που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά του ανώτατου ορίου υπό τον φόβο διακοπής των ροών από την Ρωσία. Παράλληλα, η Γερμανία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κρατών μελών. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε συνάντηση των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεων στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι