ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παραίτηση του Σαουδάραβα αρχιτραπεζίτη λόγω Credit Suisse

Παραίτηση του Σαουδάραβα αρχιτραπεζίτη λόγω Credit Suisse

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, παραιτήθηκε όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σήμερα 27 Μαρτίου. Ο Αμάρ Αλ Χουνταΐρι θα αντικατασταθεί από τον Σαΐντ Μοχάμεντ αλ Γκάμντι, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Η δήλωση του απελθόντος προέδρου ότι «η τράπεζά του δεν θα παρείχε πρόσθετη στήριξη στην Credit Suisse» ήταν ένας από τους λόγους για την πτώση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας προ δεκαημέρου και όσων ακολούθησαν.

Η Credit Suisse, η οποία συγχωνεύτηκε με τη UBS, απέσυρε ένα μεγάλο ποσό εγγυήσεων, ύψους δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ σε συνέντευξη στο ελβετικό ραδιόφωνο SRF. Πρώτον, αυτό συνέβη επειδή οι πελάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχαν αποσύρει χρήματα. Δεύτερον, άλλες τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η Credit Suisse χρειάστηκαν εγγυήσεις.

Το ακριβές ποσό των κεφαλαίων δεν είναι γνωστό. Η Keller-Sutter σχολίασε επίσης την έκθεση των μέσων ενημέρωσης της CH Media, σύμφωνα με την οποία 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα λείπουν ακόμα για να σωθεί η τράπεζα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελβετία έχει υποσχθεί 259 δισεκατομμύρια φράγκα, όχι μόνο 209 δισεκατομμύρια φράγκα. Η έκθεση της CH Media βασίζεται πιθανώς σε μια παρανόηση, είπε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Ο θυμός και η αβεβαιότητα εν τω μεταξύ συνεχίσουν να κυριαρχούν στον ελβετικό πληθυσμό μετά την εξαγορά της Credit Suisse. Μόλις το 3% των ερωτηθέντων δημοσκόπησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνεί απόλυτα ή κάπως με την εξαγορά της CS από την UBS, το 35% λίγο ή καθόλου και το 53% θεωρεί ότι η διαδικασία δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα.

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα ανοδικά μετά την προηγούμενη καθοδική εβδομάδα λόγω της Credit Suisse και της πτώσης της μετοχής της Deutsch Bank στη συνέχεια. Η τιμή της DB βρίσκεται σε ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και οι ειδικοί εκτιμούν ότι επέρχεται ηρεμία.

Στις ΗΠΑ την εξαγορά όλων των δανείων και των καταθέσεων της Silicon Valley Bank ανακοίνωσε η First Citizens Bank & Trust Co σύμφωνα με δελτίο της Ομοσπoνδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων FDIC. Η συναλλαγή περιελάμβανε την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων των περιουσιακών στοιχείων της Silicon Valley, με discount 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και όλων των καταθέσεων ύψους 119 δισ. δολαρίων. Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν υπό τη διαχείριση της FDIC για εκποίηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version